Menu

Echt Improviseren 1 - online training

 "Wat geniet ik van de cursus. Ben nu bij les 3 en vind het echt geweldig. Het leek me altijd zo ingewikkeld om te improviseren. Maar zoals jij het uitlegt zie ik het echt zitten om er mee aan de slag te gaan. Ik kijk iedere keer weer uit naar de nieuwe les. (Helen)

 "Ik heb mijzelf én mijn instrument goed leren kennen, en ik begrijp muziek veel beter"(Karin)

Muziek is een taal, geen wiskunde. Een taal die je kunt gebruiken om je te uiten. En wanneer je muziek werkelijk begrijpt, kun je met veel plezier zelf muziek creëren en met vertrouwen improviseren. Creatieve vrijheid is het belangrijkste onderdeel van improvisatie. Theorie en techniek staan in dienst hiervan. Een goede improvisator weet hoe de klanken klinken, weet de weg in de muziek en voelt zich vrij om de noten te spelen die hij of zij hoort. Deze online training is ontwikkeld door Echt Improviseren en gebaseerd op het programma van de jaartraining Echt Improviseren.

In de online training van Echt Improviseren leer je met behulp van de methode van Improvise for Real op creatieve, intuïtieve en auditieve wijze improviseren. Het programma is bedoeld voor blazers die graag (beter of op een andere manier) willen leren improviseren en de Improvise for Real methode willen leren kennen. Creatieve vrijheid is het belangrijkste onderdeel van improvisatie. Een goede improvisator weet hoe de klanken klinken, weet de weg in de muziek en voelt zich vrij om de noten te spelen die hij of zij hoort. Wanneer je verlangt naar het ontdekken van je persoonlijke stijl en jezelf graag wil leren uitdrukken op je instrument, is dit programma geschikt voor jou.

Bestel nu

Voor wie

Herken jij je in één of meer van de onderstaande uitspraken? Dan is deze online training iets voor jou.

 • Je wilt gemakkelijk kunnen meespelen (zonder bladmuziek) op muziek die je hoort;
 • Je zou graag samen met andere muzikanten kunnen improviseren en je hierbij zeker van jezelf voelen;
 • Wanneer iemand je iets uitlegt over theorie, voel je je beperkt in je vrijheid.
 • Je wilt graag improviseren in allerlei stijlen. De cursus biedt voorbeelden uit pop, jazz, latin, dance en allerlei mengvormen van deze stijlen.
 • Je improviseert al, maar je hebt moeite om akkoorden met elkaar te verbinden en denkt dat er meer mogelijk is.
 • Je schaamt je een beetje over je eigen muzikale kunnen, omdat je niet op een liedje van jouw keuze kunt improviseren? Of omdat je de juiste noten niet kunt vinden?
 • Je wil je graag vrij kunnen uiten op je instrument en je zou graag je eigen muziek kunnen spelen.
 • Je hebt tijd om te oefenen en bent bereid om deze tijd te investeren in de oefeningen die je van Echt Improviseren ontvangt. Eén keer per week oefenen is te weinig, 2 x is hoopvol en vanaf 3 x per week oefenen kun je vooruitgang boeken

Niveau: Voor alle blazers die op een organische, intuïtieve en creatieve manier beter willen leren improviseren. Je kunt deelnemen mét of zónder improvisatie-ervaring. In beide gevallen zal de methodiek nieuw voor je zijn. Wanneer je al bekend bent met de Improvise for Real methode, neem dan contact op om je instapniveau of studeersnelheid te bespreken.

Bestel nu

Inhoud

Negen lesmodules met videoinstructies, hand-outs, oefeningen, meespeeltracks en voorbeeldrepertoire (in allerlei muziekstijlen). Elke 10 dagen ontvang per mail een nieuwe lesmodule. Deze lesmodules bevatten de stappen die je nodig hebt om je eigen improvisaties te maken. Inhoud lesmodules:

 • Je leert elke keer een nieuwe harmonische bouwsteen kennen en werkelijk begrijpen. Je onderzoekt vervolgens zelf de mogelijkheden op je instrument en past deze toe in je improvisaties. Dit wordt stap voor stap opgebouwd, is niet moeilijk en verre van saai. Hierdoor verandert je perspectief van muziek ingrijpend, want elke harmonische omgeving wordt onderdeel van jouw persoonlijke repertoire. Dit geeft je zelfvertrouwen en vrijheid.
 • Je leert hoe je je snel oriënteert, in welke muziek dan ook. Al spelend, met behulp van je oren en je verbeeldingskracht.
 • Je leert hoe je je muzikale ideeën kunt vertalen naar je instrument en hoe je je vrij kunt uiten op je instrument in jouw eigen, unieke stijl. Het gaat er niet om dat je de 'goede' noten speelt, maar dat je je bewust wordt van de klanken die jij mooi vindt en wat je er mee kunt doen.
 • Je krijgt creatieve speelopdrachten die je helpen om je vaardigheden op je instrument te ontwikkelen en je vindingrijkheid te vergroten.
 • Je leert hoe je muziek op gehoor uitzoekt, een melodie naspeelt en een toonsoort op gehoor vaststelt.
 • Extra (niet verplicht): je kunt naar keuze de theoriebijlages gebruiken om verbinding te leggen tussen de traditionele harmonieleer en de Improvise for Real methode. Maar dit hoeft niet.
 • Je maakt eerste stappen met het lesmateriaal uit deel 2 van de cursus (akkoorden combineren en alles over melodie en melodisch improviseren)
 • Deze cursus is prima te combineren met je andere muzikale activiteiten, zoals je lessen, je band of orkest. Deze hoef je niet op te geven.
 • Je krijgt feedback via de besloten facebook groep. Je kunt aanvullend naar wens privéles of Skypeles afspreken.

Investering

Tijd: minimaal 3 x per week zo'n 30 a 60 minuten oefenen. Dagelijks is nóg beter. Meer oefenen geeft je meer resultaat en diepgang.

Prijs: € 67,-

Je downloadt het materiaal via de link die je per mail krijgt opgestuurd. Zo kun je in je eigen tempo en in je eigen omgeving oefenen. (Let op: wanneer je het download op een iPad heb je de app Winzipp Pro nodig om het bestand uit te pakken. Deze app kost ca. 5 euro).

Bestel nu

 

Wat zeggen anderen?