Menu

Jaartraining Echt Improviseren (start september 2018)

In de Jaartraining Echt Improviseren (jaar 1) leer je met behulp van de methode van Improvise for Real op creatieve, intuïtieve en auditieve wijze improviseren. Het programma is bedoeld voor blazers die graag (beter of op een andere manier) willen leren improviseren en de Improvise for Real methode willen leren kennen, volgens de leerlijn die door Echt Improviseren is ontwikkeld. Wanneer je verlangt naar het ontdekken van je persoonlijke stijl en jezelf graag wil leren uitdrukken op je instrument, is dit programma geschikt voor jou. Lees verder voor meer informatie over het programma. Bekijk ook de ervaringen van anderen in diverse filmpjes op de website.

 

Herken je jezelf in de volgende uitspraken?

 • Wanneer iemand jou iets uitlegt over theorie, wordt het mistig in je hoofd en sla je dicht. Je vindt het moeilijk of saai.

 • Misschien vind je theorie juist helemaal niet moeilijk, maar je voelt je desondanks niet vrij om je te kunnen uiten op je instrument. Je theoretische kennis en je gevoel voor muziek zijn niet met elkaar verbonden.

 • Je weet niet hoe je op gehoor kunt meespelen (dus zonder bladmuziek) met muziek OF .....

 • ... je weet juist wél hoe je op gehoor kunt meespelen met muziek, maar dat lukt niet met harmonische complexere muziek (zoals jazz).

 • Je weet niet hoe je je kunt verbinden met de energie van de muziek die je op dát moment voelt.

 • Je improviseert wel aardig, maar vindt dat je steeds ‘hetzelfde’ speelt en komt niet verder.

 • Je weet niet hoe je jezelf kunt oefenen in creativiteit.

 • Je zou graag samen met andere muzikanten willen improviseren, maar je weet niet hoe dat moet, of je durft niet als je gevraagd wordt (terwijl je dit wel heel graag wilt).

 • Je voelt je verbonden met muziek, maar dit verdwijnt zodra je gaat oefenen zoals jij denkt dat het hóórt.

 • Je vergelijkt jezelf met andere muzikanten in jouw band of orkest die in jouw ogen veel beter improviseren dan jij. En je speelt daardoor niet zoals je het liefst zou willen.

Wat je leert in de jaartraining:

 • Je leert hoe je muziek kunt begrijpen op gehoor: je leert de harmonische bouwstenen van de muziek stap voor stap al improviserend kennen en herkennen via het systeem van Improvise for Real.

 • Je leert hoe je je muzikale ideeën kunt vertalen naar je instrument en hoe je je vrij kunt uiten op je instrument. Het gaat er niet zozeer om dat je de 'goede' noten speelt, maar dat je je bewust wordt van de klanken die jij mooi vindt en wat je er mee kunt doen. De Tonal Map van Improvise for Real wordt hierbij jouw muzikale landkaart, deze bruikbaar in zowel eenvoudige als harmonisch meer complexe muziek.
 • Bij elke harmonische bouwsteen maak je kennis met bijpassende repertoire-suggesties, zodat je wat je geleerd hebt meteen kunt toepassen.
 • Je leert, door de online groep waarmee je in contact staat, dat iedereen een eigen, unieke stijl in de muziek heeft, terwijl je tóch dezelfde muzikale taal spreekt. Ieder cultiveert zijn eigen stijl.
 • Je leert dat improvisatie een moment opname is. Soms lukt het, soms gaat het onverwacht anders, of misschien zelfs mis. Je durft de controle los(ser) te laten en vertrouwt op de uitkomst.
 • Je leert zelfredzaam te worden bij het op gehoor uitzoeken van en meespelen met muziek: melodie, harmonie, vorm, stijl, je eigen inbreng. Hier krijg je uiterst praktische tools voor.
 • Wanneer je dit wenst, leer je de Improvise for Real methodiek verbinden met de reguliere harmonische muziektheorie. Deze opdrachten zijn facultatief.

Waar je naar toe gaat:

 • Aan het eind van het jaar (maar waarschijnlijk al eerder) voel jij je vrij en kun je improviseren. Met meespeelmuziek of met anderen, in een band of alleen, harmonisch gebonden of vrij.

 • Je durft te vertrouwen op jouw eigen innerlijke, muzikale kompas, omdat je weet dat iedere muzikant binnen zijn eigen stijl en mogelijkheden improviseert.

 • Je weet hoe het werkt met toonsoorten en akkoorden, hoe je deze speelt en organisch met elkaar kunt verbinden en hoe je in allerlei muziekstijlen kunt improviseren. 
 • Na elke les ga je waarschijnlijk fluitend naar huis.

 • Je weet wat je kunt en ook dat er nog meer te leren is. Er zijn diverse vervolgprogramma's op de jaartraining op het gebied van jazz en blues. Hierover wordt je aan het eind van de jaartraining geïnformeerd.

Programma Jaartraining

BASIC-pakket:

 • Je volgt het trainingsprogramma via een afgeschermde online leeromgeving. Hier vind je al je benodigde lesmateriaal (video uitleg, meespeeltracks, pdf). Je logt in en kunt direct aan de slag, wáár je ook bent! De online leeromgeving is zeer gebruiksvriendelijk en werkt op telefoon, tablet en laptop. Je gegevens zijn beschermd (volgens de AVG- privacywet) en alleen toegankelijk voor de docent en je mede-cursisten die dezelfde training doen. Want.....

 • ....je ontmoet in de online leeromgeving ook andere cursisten die dezelfde training volgen. Het idee dat je samen de training volgt verbindt, geeft vertrouwen en plezier! Je motiveert en inspireert elkaar en je hebt een stok achter de deur om te oefenen. Bovendien...
 • ...krijg je feedback op jouw voortgang in deze afgeschermde online leeromgeving. Je kunt niet alleen vragen stellen, maar ook opnames maken van élke improvisatie-oefening die je doet. Je ontvangt wekelijks feedback op je opnames.

MEDIUM-pakket  en MEDIUM-PLUS pakket (meest gekozen):

 • Alles van het BASIC pakket plus:
 • MEDIUM: Groepstraining middels 9 groepslessen. Een groep bestaat uit 4 tot 6 deelnemers, je hebt ongeveer eens per maand les. (en natuurlijk wekelijks contact via de online leeromgeving). Er is plek voor een groep op maandag (20u) in Bussum en vrijdag (10u) in Amsterdam. Deze vorm kan alleen doorgaan bij voldoende aanmeldingen. De groep is gezamenlijk verantwoordelijk voor de voortgang van de groep. Na 3 maanden volgt een evaluatie om te kijken of iedereen mee kan blijven doen. Lukt dat niet, dan worden de resterende 6 groepslessen omgezet in 5 privélessen. Een privéles duurt altijd 45 minuten. Een groepsles duurt (bij volledige bezetting) 2 uur. 
 • MEDIUM-plus (meest gekozen) Groepstraining tijdens 9 groepslessen en persoonlijke feedback en uitleg in 6 privélessen van 45 minuten op afspraak (maandagavond, donderdagavond, vrijdag overdag). Je hebt zo ongeveer één a twee keer per maand les (en natuurlijk wekelijks contact via de online leeromgeving). Er is plek voor een groep op maandag (20u) in Bussum en vrijdag (10u) in Amsterdam. De privélessen zijn op afspraak. De groep is gezamenlijk verantwoordelijk voor de voortgang van de groep. De lessen zijn niet in de schoolvakanties. Er is plek voor een groep op maandag (20u) in Bussum en vrijdag (10u) in Amsterdam. Deze vorm kan alleen doorgaan bij voldoende aanmeldingen. Anders wordt deze vorm omgezet in 14 privélessen.  Een privéles duurt altijd 45 minuten. Een groepsles duurt (bij volledige bezetting) 2 uur. Dit pakket is het meest gekozen en geeft een optimaal resultaat van de jaartraining.

VIP-pakket:

 • Alles van het MEDIUM-plus pakket plus:
 • 10 extra privélessen van 45 minuten. (in totaal heb je dus 9 groepslessen en 16 privélessen)
 • Je kunt in het VIP-pakket kiezen voor extra privacy in de online leeromgeving. Jij én je opnames zijn dan in de online leeromgeving uitsluitend zichtbaar voor de docent. Omdat je om wat voor reden dan ook geen pottenkijkers wenst.

Tijdstip en locatie:

 • Start in september 2018 
 • Groepslessen - bij voldoende passende aanmeldingen- in Amsterdam (vrijdag 10u) of Bussum (maandag 20u).
 • Privéles op afspraak in Amsterdam (vrijdag overdag) of Bussum (maandagavond, donderdagavond).

 • Inschrijven: je kunt aangeven dat je mee wilt doen door mij een bericht te sturen. Vermeld ook in welk pakket je interesse hebt. We maken dan een afspraak voor een intake sessie.

Investering:

 • Zorg dat je voldoende tijd hebt om regelmatig te oefenen. Liefst 3 x per week 45 minuten of langer.
 • Je verbindt je met de keuze van een lespakket aan een abonnement van 10 maanden. Na 10 maanden stopt dit abonnement. Je kunt ook profiteren van een flinke korting door het totaalbedrag in 1 keer te betalen.
PAKKET LESVORM 10 x maand-termijn korting bij betaling in één keer
VIP extra persoonlijke begeleiding in 16 privélessen (van 45 min), groepstraining in 9 groepslessen (van 2 uur), online leeromgeving en community, wekelijks feedback op vragen en opnames. Wanneer er geen groep is worden de 9 groepslessen omgezet in 8 privélessen (en heb je in totaal dus 24 privélessen) € 172,-

€150  

€1720  €1570 

MEDIUM-plus (meest gekozen)

persoonlijke begeleiding in 6 privélessen (van 45 min), groepstraining in 9 groepslessen (van 2 uur), online leeromgeving en community, wekelijks feedback op vragen en opnames. Wanneer er geen groep is worden de 9 groepslessen omgezet in 8 privélessen (en heb je in totaal dus 14 privélessen).

€ 117,-

€ 90 

€ 1170  €1080

MEDIUM 

groepstraining in 9 groepslessen, online leeromgeving en community, wekelijks feedback op vragen en opnames. Zelfstandige werkhouding gewenst. Na 3 maanden evaluatie over voortgang.

€ 77,-

€ 50

€ 770  €720

BASIC online leeromgeving en community, wekelijks feedback op vragen en opnames (geen persoonlijke begeleiding via privé- of groepsles). Zelfstandige werkhouding gewenst. € 47,-

€ 35 

€ 470  € 435

 * Genoemde prijzen zijn inclusief BTW. Ben je jonger dan 21 jaar, dan betaal je géén 21% BTW, en ben je een stuk goedkoper uit.

Aanmelden

Je kunt deelnemen aan één van de introductieworkshops op de jaartraining, zoals de Speel je Vrij - workshop. Voor het VIP-, MEDIUM- of MEDIUM-plus pakket kun je een kennismakingsles afspreken. Maak een vrijblijvende afspraak met Jelske Hoogervorst (06 – 1921 0976 of per mail).