Menu

Wanneer klinkt je improvisatie op een 2- 5D 1 akkoordprogressie nou goed?

"Nooit gedacht dat ik die melodische lijnen met niet-akkoord tonen nu hartstikke mooi vind klinken", zei Norm, saxofonist uit de buurt van het Amerikaanse Delaware. "Nou, ik vind het nog steeds heel gek", aldus Charlie, basklarinettist uit London."Tsja, welkom in de diffuse wereld van de improvisatie coach", bracht ik uit.

We keken in de laatste week van de training terug op alle lessen. In de eerste les van de training 'gemengde harmonie' gingen we aan de slag met de akkoorden 2-, 5D, 1. De akkoordcombinatie 2- 5D 1 is één van de meest gebruikte akkoordcombinaties in jazz. Wanneer je graag jazz wilt leren spelen, is het belangrijk om deze akkoordprogressie heel gedetailleerd te bestuderen. (lees meer)

Improviseren op 2 5D 1Als je improviseert mag je altijd spelen wat je wilt. Maar wanneer klink je nou goed als je improviseert? Een beginnend improvisator zoekt vaak de 'mooie noten', de klanken die het meest consonant klinken. Dit zijn de akkoordtonen. Een meer ervaren improvisator zoekt vaak ook de meer spannende klanken: niet-akkoordtonen, of zelfs noten buiten de toonsoort. Je persoonlijke voorkeuren komen vaak van de muziek waar je graag naar luistert, of de muziek die je het liefste speelt. Of iemand 'goed' of 'slecht' klinkt heeft dus niet te maken met of je meer consonante klanken speelt, of juist meer dissonante klanken. Dat je goed of slecht speelt hangt er vanaf of datgene wat je speelt overeenkomt met je muzikale voorkeur en je innerlijke verbeelding.

Je kunt het zelf eens uitproberen. In onderstaande video - een fragment van een uitgebreidere les - laat ik je zien hoe je deze verschillende klanken zelf kunt ervaren op een 2- 5D 1 progressie:

  • in de meest pure vorm, met drieklanken
  • met de meer diffuse klank van vierklanken
  • met de meer abstracte klank van niet-akkoord tonen.

Deze oefening kun je ook toepassen op meer complexe akkoordprogressies. De komende tijd zal ik meer lesfragmenten uit de training 'gemengde harmonie' publiceren. Wil je deze niet missen? Abonneer je dan even op mijn YouTube kanaal.

De training 'gemengde harmonie - een must voor jazzliefhebbers' is een vervolgtraining op de 'Introductie in Melodische Improvisatie'.