Menu

Wanneer je een gevorderde improvisator bent...tenminste...

Ik ben een gevorderde improvisator.

Denk ik.

Soms.

Ik heb een officieel diploma van de jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. Maar wat zegt dat eigenlijk? In het verleden heb ik wel eens gedacht dat ik mijn saxofoon beter zou kunnen laten omsmelten, wanneer ik weer eens een willekeurige jonge muzikant uit de New Yorkse jazzscene hoorde spelen. (In Nederland hebben trouwens we ook héél veel fantastische saxofonisten op dit niveau). Zo'n beginner voelde ik mij. Maar tot nu toe heb ik elke cursist die bij mij op les kwam vooruit kunnen helpen op het pad van de improvisatie. Dan voel ik mij juist weer ervaren en bekwaam. Wanneer ik zelf optreed, kan ik me zowel een beginner als een virtuoos voelen. (Daar schrijf ik nog wel een keer een ander blog over, ok?)

Mijn rode draad in 'waar ik ben' op deze schaal van vooruitgang zijn mijn verbeelding en mijn gehoor. Wat hoor en voel ik bij deze muziek? Waar vind ik de klanken van dit stuk, of van mijn eigen compositie ideeën die ik wil vastleggen? Hoe diep is mijn begrip van de muziek om mij heen? Kan ik mij voldoende uitdrukken op mijn instrument of heb ik meer vaardigheden nodig? Zo deel ik mijn cursisten vaak ook in, op hún niveau. Hoe láng ze spelen zegt niet zoveel. Hóe ze spelen des te meer.

De eerste oefening die ik opgeef is altijd dezelfde: Discovery en Staircase uit de methode Improvise for Real. Meteen is duidelijk of iemand wel of geen ervaring heeft met improviseren. Ik kan degene met ervaring vervolgens een extra verdieping aanbieden. De meeste oefeningen uit Improvise for Real bevatten namelijk een 'Mastery Level'. Dit level biedt voldoende uitdaging voor de ervaren improvisator, ook voor mij.

Ik wil graag een voorbeeld met je delen. Zodat jij meer inzicht krijgt in hoe eenzelfde oefening op verschillende ervaringsniveaus kan worden toegepast. Ik vind het trouwens ook een héél goed voorbeeld van een oefening waarmee je al improviserend aan je techniek kunt werken. Daarom deel ik twee video's met je. Deze staan niet op mijn openbare YouTube kanaal. 

De eerste video 'Staircase: warming up met halve stapjes' is de allereerste oefening die je leert in een training van Echt Improviseren (of van Improvise for Real). De tweede video 'Staircase: warming up met andere intervallen (Mastery Level) bevat een aantal voorbeelden van deze oefening voor gevorderden. (Laat ik het nou toch maar gewoon zo noemen). 

Je kunt alleen kijken en luisteren naar de video, nóg leuker is wanneer je het zelf probeert. Laat je even weten in het reactieveld of je van plan bent dit te doen?

 

You have no rights to post comments