Menu

Ritme: de sleutel naar creativiteit

We hebben allemaal al een heel natuurlijke manier van ritmisch spelen. Alle muziek die jij graag luistert en speelt in je leven, heeft als het ware  allemaal ritmische celletjes achtergelaten. En wanneer je muziek die al in jou aanwezig is gebruikt om verder te leren, heb je veel plezier in oefenen èn een groot leereffect. Dat geldt ook voor ritme. Je kunt de ritmes die je al kent en voelt als creatieve tool inzetten in het bedenken van je eigen melodische improvisaties. (lees meer...)

Ik deel een heel eenvoudige oefening met je. In plaats van verschillende ritmes te verzinnen bij de noten die je speelt, draai je het om: je verzint verschillende noten bij de ritmes die je al kent. Dit is één van de eerste oefeningen die ik de studenten leer in de training 'Puls, ritme & timing'. Vervolgens gaan we verder bouwen op deze ritmes, ze uitbreiden, complexer maken en er muziek mee verzinnen. (Als je dat ook graag wilt leren, ben je van harte welkom in de 10-weekse training. Maar vandaag, kun je gewoon beginnen met deze oefening).

In de video doe ik voor hoe ik eerst een ritme hoor (en zeg) wat ik wil spelen, om dat vervolgens in te vullen met toonhoogtes. Ik laat ook horen hoe een ritmisch idee de basis kan zijn van een langere improvisatie, en hoe een andere jamtrack met een heel andere feel weer heel andere ritmische ideeën geeft.  Met het ontwikkelen van jouw ritmische taal kun je improvisaties creëren die je nog niet eerder hebt bedacht en zul je je een stuk creatiever voelen dan voorheen. Veel plezier ermee!