Menu

Op zoek naar spel wanneer je muziek leert spelen

In deze TEDx-talk vraagt Jeremy Chapman, musicus en muziekdocent, zich af waar het spel is gebleven in het leren spelen van muziek. Hij houdt een krachtig betoog voor het stimuleren van nieuwsgierigheid en creativiteit in muziekonderwijs, improviseert met het publiek (erg leuk om te zien!) en speelt zelf met zijn gastmusici. Net zoals leren zeggen wat je ergens van vindt, kun je ook leren spelen wat je je ergens bij verbeeldt. Je kunt de TEDx-talk zelf bekijken, of mijn samenvatting (vol spoilers) onder het filmpje lezen. (En dan alsnog besluiten om te kijken). Improvise for Real wordt ook genoemd in deze TEDx-talk.

Laat vooral weten in het commentaarveld: wat zijn jouw favoriete oefeningen om je muzikale verbeelding te leren spelen?

Samenvattende spoiler (of spoilende samenvatting)

In onze muziekcultuur leren we meestal een instrument spelen door stap voor stap een hele hoop instructies op te volgen. Je leert bladmuziek lezen - steeds een beetje moeilijker- met informatie over toonhoogte, duur, ritmiek en dynamiek, articulatie en frasering. Je hoeft zelf geen beslissingen te nemen, want alle beslissingen zijn al voor jou uitgewerkt. Chapman benadrukt dat muziek kunnen lezen een fantastische vaardigheid is, waardoor je bijvoorbeeld met mensen samen kunt spelen in ensembles. Echter, je leert er niet van hoe je zélf muziek kunt maken.

Door uitsluitend bladmuziek te leren lezen, leer je volgens hem slechts de helft van het muzikale spectrum kennen. Want er ligt nog een hele wereld voor ons open buiten de geschreven muziek. Die van op-gehoor-spelen en van improviseren. Een wereld vol spel, risico en zelfexpressie. Chapman bepleit dat bladmuziek lezen, op gehoor spelen en improviseren allemaal even belangrijk zijn in the amazing world of music. Iedere muziekstudent verdient de kans om àl deze vaardigheden te leren.

Vervolgens toont Chapman aan dat het publiek (met of zonder muzikale ervaring) beschikt over een vaardigheid als audiation - je hóórt noten in relatie tot de andere noten. En dat ze beschikt over verbeelding - het publiek improviseert met stem. (hiervoor moet je toch echt zelf het filmpje bekijken). Improvisatie is iets wat op een natuurlijke manier ontstaat wanneer je dit in een ontspannen omgeving probeert. Chapman pleit tot slot voor het integreren van improvisatie-oefeningen in lessen aan jongeren. Ik voeg er zelf graag aan toe dat ook volwassenen hun verbeelding kunnen ontsluiten met deze oefeningen. Ik hoor en zie dat zelf regelmatig gebeuren bij mijn eigen cursisten.

wat zijn jouw favoriete oefeningen om je muzikale verbeelding te leren spelen?
 

Reacties  

#5 Mariëlle 24-07-2017 12:23
Dóng-ng-ng-ng:
Als ik mediteer komt er vaak een toon in me op, de kleur en het gevoel van dat moment, de ene keer komt er een nieuwe melodie achteraan en improviseer ik daarop voort, voortbordurend op mijn 'stream of consciousness'. Maar de toon kan ook het begin zijn van een mantra of een bekend lied. Mijn bugel staat binnen handbereik naast mijn kussentje en kan erbij komen. Na deze muzikale wandeling eindig ik weer in stilte.
Dóng-ng-ng...
Citeer
#4 Christine 19-07-2017 17:03
Ik ben geen muzikaal hoogstandje. Maar improviseren op slow blues vind ik heerlijk. Voordat ik naar mn werk ga of na mn werk... naast studeren, onderzoeken enz., improviseer ik op de blues met mn tenorsax en vertel mezelf t verhaal van de dag. Mooi om iedere keer weer te ontdekken dat iedere dag een ander verhaal kent.
Citeer
#3 Jelske Hoogervorst 18-07-2017 08:10
Mooie oefening Ruub!
Citeer
#2 Ruub 17-07-2017 21:09
Speel een lange toon en denk aan een zonnige ochtend.
Speel een lange toon (zelfde of een andere toon) en denk aan een donkere nacht in een verlaten straat.

Herhaal dit met een paar extra noten en probeer de sfeer te spelen die je voelt bij de zonnige ochtend. En het verlaten steegje bij nacht

Of speel eens met je ogen dicht en denk vooral aan niets
Citeer
#1 a.scheepstra 14-07-2017 14:04
Als stokoude rietblazer, die nog actief is als dixieland-muzikant, luister ik veel naar bands op YouTube. Bijvoorbeeld naar Tuba Skinny. Op een gegeven moment speel ik mee "in de groep" en waag me ook wel aan soli. Meestal op tenorsaxofoon, ook wel op sopraansax klarinet. Dat laatste wordt wat minder (ik ben aan m'n 90-ste levensjaar bezig en heb onder en boven prothese: kunstgebit dus).
Citeer