Menu

Online leren is eenzaam, blended leren niet

Ik moet je iets vertellen. Ik ben zó enthousiast! Ik volg een cursus. Ik had namelijk wat tijd over, want mijn concertagenda was vol-le-dig leeg geveegd door dat stómme Corona. Na de eerste teleurstellingen daarover verwerkt te hebben vond ik goddank weer veerkracht. En precies op dat moment kwam dus die cursus voorbij, aangeboden door het leerplatform waar ik al zo'n 5 jaar mee werk (LearningStone). De cursus had een supersaaie naam, 'Online Blended Learning', maar er werden een paar onderwerpen genoemd waar ik nieuwsgierig naar was. Zoals: (...lees meer)

'Hoe je online dingen kan leren, waarvan we altijd dachten dat dat alleen live en in dezelfde ruimte kon'.

en

'Hoe motiveer je je deelnemers'

"Hm, daar kan ik wat van opsteken", dacht ik. "De rest weet ik allemaal wel." Vervolgens kwam alles in een stroomversnelling. Ik bleek al tijdens de eerste sessie (waar ik nota bene als 'ervaringsdeskundige' werd aangekondigd) héél veel nieuwe dingen te kunnen leren over het gebruik van LearningStone zelf. Tijdens de tweede sessie leerde ik wat je allemaal kan doen in Zoom om de aandacht van je deelnemers vast te houden. Dat was gaaf! De huiswerk opdrachten zijn pittig en kosten tijd, ik loop nu al achter. Maar vooral, wat is het fijn dat ik niet alleen ben!

Want het meest inspirerend zijn de ándere deelnemers. Door hun ervaringen, reacties en voorbeelden van de opdrachten krijg ik zoveel inzicht over hoe ik het zèlf kan aanpakken. En, jeetje, ik ervaar nu hoe effectief het is om op deze manier een training te volgen. Zo doe ik trouw mijn opdrachten ('nu niet jongens, mama heeft huiswerk') en kijk ik reikhalzend uit naar de volgende Zoom-sessie. Ik spreek ook Zoom-sessies af met andere deelnemers om even bij elkaar in de keuken te kijken. We kunnen elkaar helpen. Dit samen leren heet 'collaborative learning' (jaja, ik krijg niet voor niets volgende week mijn certificaat 'online blended learning expert'). Onderstaande video maakte ik als opdracht voor de cursus. Ik moest in 1 minuut de voordelen van Online blended learning uitleggen. Is iets langer geworden, sorry.

Dat je - om iets te leren - niet meer persé op hetzelfde moment bij elkaar in een leslokaal hoeft te zijn wist ik al. Maar dat je anderen nodig hebt om aan de slag te gaan, gemotiveerd te blijven en een optimale leerervaring te hebben, heb ik nu aan den lijve ervaren. Wat is het heerlijk om samen nieuwe dingen te leren. Ik stuiter van de energie en kan niet slapen van de nieuwe ideeën die ik állemaal nog wil uitvoeren. 

De meeste cursussen die ik aanbied zijn daarom groepscursussen. Want je bent niet alleen! Wist je dat er wereldwijd mensen zijn zoals jij en ik, die er van dromen om muziek te kunnen spelen die ze horen? Spontane melodieën te kunnen creëren op akkoorden? Die willen jammen met hun vrienden? Die graag nieuwe vaardigheden willen leren, maar een stok achter de deur nodig hebben om te oefenen? Of wat bemoedigende woorden om het te durven? Deze mensen kun jij ontmoeten. En je kunt met ze samenwerken en samen leren. Bijvoorbeeld in de cursus 'introductie in de melodische improvisatie'. Of in één van de vervolgcursussen. Ik hoop je daar een keer tegen te komen.

PS: heb je een hekel aan groepen? En toch helemaal dit artikel uitgelezen? Een aantal van mijn cursussen zijn ook als doe-het-zelf trainingen beschikbaar. Gewoon even op de cursus klikken en naar onderen scrollen om de mogelijkheden te bekijken.

PS2: heb jij een hekel aan online? (jaja, en je hebt ook geen Netflix abonnement zeker?) Een aantal van mijn cursussen geef ik ook nog live, in een leslokaal (mét koffie!). Maar wel gecombineerd mét een online leeromgeving. Kom op, een beetje meegaan met je tijd levert je voordelen op. Gewoon even op de cursus klikken en naar onderen scrollen om de mogelijkheden te bekijken.