Menu

Ken jij de vier soorten akkoorden al?

Jelske, ik heb net de les bekeken. Nu, na 5 jaar spelen, begrijp ik eindelijk hoe het zit met majeur, mineur, dominant en half-verminderd. Dankjewel!, aldus altsaxofonist Rob. Ik geef deze les - waar Rob het over heeft - altijd als bonusles aan het einde van de training Introductie in Melodische Improvisatie. De deelnemers hebben dan al 12 weken van alles en nog wat geoefend met en op akkoorden. Maar nog niet iedereen begrijpt hoe het nou precies zit met de theorie van die akkoorden. (lees meer)


De vier basisakkoordenIk hou van die volgorde: eerst spelen, dan pas de theorie. Want op die manier valt theorie soepeltjes op zijn plaats, is het logisch en kun je het onthouden. Oh, het is eigenlijk supersimpel, is een reactie die ik graag hoor. Muziek is simpel! Zolang je niet teveel tegelijk probeert te leren. 

In deze video's - fragmenten van een uitgebreidere les - leg ik je de vier basisakkoorden uit.  Er zijn zeven verschillende akkoorden te vinden zijn binnen de majeur toonladder, één op elke noot van de ladder. Die zeven verschillende akkoorden van de majeur toonladder zijn maar vier verschillende SOORTEN akkoorden. En voordat we onze volgende stap in harmonie kunnen zetten: die naar de rijke wereld van de 'gemengde harmonie', zoals in jazz en klassiek veelvuldig gebruikt wordt, moeten we eerst meer weten over deze verschillende akkoordsoorten. Hierover gaat de eerste video. In de tweede video laat ik je zien WAAR de 4 soorten akkoorden te vinden zijn in de majeur toonladder.

In die gemengde harmonie worden die akkoordsoorten voortdurend aangepast, waardoor we die mooie rijke klanken krijgen. Je moet daarom de akkoordsoorten waarmee je tot nu toe hebt gespeeld goed leren kennen, herkennen en overal op je instrument leren spelen. In deze video ga ik je de vier akkoordsoorten uitleggen: het majeur septiem akkoord, het dominant septiem akkoord, het mineur septiem akkoord, het half-verminderd akkoord.

Dit zijn lesfragmenten uit een les van de training 'Gemengde harmonie'. In deze vervolg training bestuderen we de rijke klanken van de gemengde harmonie en verken je de akkoordcombinaties die je nodig hebt om over je eerste jazzstandards improviseren. Wil je de volgende video niet missen? Abonneer je dan even op mijn YouTube kanaal, bijvoorbeeld door aan het eind van de video op 'abonneren' te klikken.