Menu

Hoe zoek je een toonsoort op gehoor uit?

Wanneer je een solo op muziek speelt, wil je om te beginnen graag weten in welke toonsoort het stuk staat. Want, ook wanneer een compositie uit een melodie en vele akkoorden bestaat, je onderbewustzijn ordent de klanken van de muziek die jij hoort tot een samenhangend geheel. Dat is onze natuurlijke gewoonte, al ben je je daarvan misschien nog niet bewust.  Ook al begrijp je nog niet precies - of zelfs helemaal niet - hoe het zit met die akkoorden enzo, je kunt de volgende oefening toch al toepassen om op gehoor de verzameling noten vast te stellen waaruit een stuk muziek is opgebouwd.

Ik heb al eens eerder een blog geschreven over op gehoor spelen, met oefeningen voor de beginners én voor de gevorderden. Maar er zijn nog steeds beginnende improvisatoren die het lastig vinden om een toonsoort op gehoor uit te zoeken. Voor hen deel ik graag een zeer behulpzame video van Improvise for Real, de methode waarop Echt Improviseren haar cursussen baseert. In deze video wordt één van de eerste oefeningen uit het boek Improvise for Real toegepast. "Begrijpen begint met luisteren" heet deze oefening. Dat deze oefening werkt, bewijzen mijn cursisten me regelmatig. Laatst vertelde mijn webdeveloper - tevens oud-cursist van mij - me nog hoeveel profijt hij heeft gehad van de gehoortrainings oefeningen die hij deed tijdens de jaartraining Leren Improviseren. "Liedjes uit het hoofd spelen voor mijn dochtertje, of even een tweede stem verzinnen, dat is allemaal geen probleem meer voor mij."

Is dit iets wat jij ook graag zou willen, maar niet kunt? Dan is deze video van Improvise for Real beslist behulpzaam voor je. Deze krachtige oefening is tevens onderdeel van de online training Leren Improviseren deel I.  

Klik op de onderstaande afbeelding om naar de websitepagina met deze video te gaan.

Hoe zoek jij de toonsoort van muziek uit? Hoe bepaal jij met welk notenmateriaal je kunt soleren? Deel je reactie in onderstaand reactieveld.

Understanding begins with listening IFR

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen