Menu

Hoe de akkoorden van Summertime voelen!?

Er is iets geks aan de hand met harmonieleer, de leer van akkoorden. Aan de ene kant zijn akkoorden heel erg wiskundig, maar aan de andere kant hebben akkoorden en enorme emotionele lading. En hoe muziek kan voelen, daar hebben we allemaal ervaring mee. Jij toch ook? Ik haak daar graag op in tijdens mijn trainingen en lessen. Want alleen die wiskundige uitleg, daar raken nogal wat mensen van in de war. En, dat is ook niet het hele verhaal. (lees meer...)

In deze video laat ik jou ervaren hoe de akkoorden voelen van Summertime. Je kunt meedoen en je zult je verbazen hoe gemakkelijk het is om dit te volgen. We richten onze aandacht op de voorwaartse beweging die akkoorden teweeg kunnen brengen: harmonische spanning! Hiermee leer je de eigenschap van een dominant akkoord herkennen. Je kunt meedoen en proberen op welke momenten je meer spanning voelt, op welke momenten meer rust. En wanneer voel je een voorwaartse beweging? Je kunt zelfs op een leeg stuk papier deze maten uitschetsen en je eigen aantekeningen maken. Deze akkoordsensaties zijn essentieel voor zo'n compositie, en ook voor je improvisatie. Je raakt namelijk de weg niet meer kwijt wanneer je weet hoe je kunt luisteren tijdens het spelen.  En wanneer je ook mag voelen, en muziek niet uitsluitend met je hoofd leert maken, dan blijft de boodschap én de muziek veel beter hangen. Je raakt de weg niet meer zo snel kwijt tijdens het spelen.

Dit is een lesfragment uit de training 'Gemengde harmonie: melodisch improviseren op jazzakkoorden'. In deze vervolg training bestuderen we de rijke klanken van de gemengde harmonie en verken je de akkoordcombinaties die je nodig hebt om over jazzstandards improviseren.