Menu

Help, ik speel altijd hetzelfde!

Heb jij weleens het idee dat je altijd hetzelfde speelt? Dat je niet creatief bent? Dat je niks nieuws kunt verzinnen? Wil je graag meer variatie aanbrengen in je spel? Bekijk dan dit vlog en doe na afloop vooral ook de oefening die uitgelegd wordt. In deze oefening nodig ik je uit om een beroep te doen op je vindingrijkheid. En hierdoor meer variatie in je spel aan te brengen.

 

Ik wil graag van jou weten: herken jij dit probleem? (Misschien niet). Vind je de oefening uitnodigen om uit te proberen? Of wil je gewoon graag iets anders (aardigs) zeggen? Laat je reactie achter in het commentaarveld.

Reacties  

#8 CONNY van der wulp 13-05-2019 21:05
Leuk Jelske, ik ken de insteek van Carol Dweck. Prima dat je dat ook bijt bij het leren improviseren inzet.
Zo had ik het nog niet bekeken en het sterkt me wel. Vergroot mijn motivatie, Dank daarvoor.
Citeer
#7 Jean-Luc Deglein 21-05-2018 10:59
Leuk handvat. Ik ga dit zeker gebruiken.
Ik heb ook een aantal boeken met riffs, maar ik hou er niet van om deze gekopieerd toe te passen in mijn solo's.
Het spelen van die riffs is een vast onderdeel geworden van mijn oefendiscipline om nieuwe ideeën te krijgen. Riffs zijn voor mij een voedingsbodem voor eigen creativiteit.
Citeer
#6 Job de Ruiter 14-06-2017 14:31
De methode in dit filmpje kan zeker werken. Ik kan echter ook "Hip Licks for saxophone I en II van Greg Fishman" aanbevelen. Als je de instructies in het boek volgt (en verschillende youtubes bekijkt), betekent dit niet alleen het (op gehoor) naspelen van de licks, maar vooral zelf eindeloos variëren. Ritmisch, veel of weinig noten, maar bijv. ook de licks spelen in alle 12 toonsoorten. Dit levert in ieder geval uitbreiding van je vocabulaire op. Ook daarmee verklein je de kans, dat je een lick (of riedeltje) altijd op dezelfde manier speelt, maar comfortabeler zult variëren en improviseren. Beide methodes zijn denk ik prima te combineren en vullen elkaar aan.
Citeer
#5 arnon 14-06-2017 06:25
Spel het nummer waar je aan werkt in een nieuwe toonladder, 1/2 toon hoger bijvoorbeeld. De versleten licks die in je fingers zitten ben je dan in een keer kwijt :)
Citeer
#4 Fief Macrander 13-06-2017 20:39
Leuk en leerzaam filmpje! Ik was bij de oefensessies toen de vraag om meer afwisseling opkwam. Heel herkenbaar! Na dit filmpje krijg ik zin aan de slag te gaan en flink te "hannessen"(: Dank!
Citeer
#3 Jelske Hoogervorst 13-06-2017 19:23
Ha, ja, herkenbaar Wopke. Nieuwe klanken = nieuwe ideeen! Een hele nieuwe wereld om te verkennen.
Citeer
#2 Wopke Tabak 13-06-2017 19:05
Goed verhaal. Ik herken dit ook, op piano dan. Wat mij helpt, is veel naar jamsessions gaan, maar ook de akkoorden uitbreiden. in de lengte als wel in diepte. in de lengte bedoel ik mee, een weggetje banen over meerdere akkoorden heen, waar je dan uiteindelijk op een logisch punt een nieuwe verhaallijn begint. In de diepte bedoel ik mee, akkoord vreemde noten toevoegen, blue notes, alterende noten etc. b9, #9, #5, 11, 13, #11 etc.
Citeer
#1 Miriam Winkel 13-06-2017 17:51
Dat hannesen komt bekend voor. Doorzetten dus. Fijn om dat zo te horen. Ik ga je filmpje delen met een van mijn bands. Leuk.
Citeer