Menu

Gemengde harmonie (vervolgtraining)

Voor ambitieuze musici die na de Introductie in Melodische Improvisatie hun begrip en beheersing van harmonie verder willen uitbreiden. Leer moeiteloos melodisch improviseren op de rijkere harmonieën die je terughoort in jazzstandards, soul jazz, fusion, pop en klassieke muziek. Breid je inzicht van harmonie op een dusdanige manier uit, dat je in één keer veel muziek plotseling veel beter begrijpt. Ontdek de eenvoud van harmonie, ontwikkel je verbeelding en ontwikkel een creatieve oefenroutine die je helpt om de muziek van binnenuit te begrijpen.

ZELF-STUDIE PROGRAMMA

begin direct

BESTEL NU (e-mail Jelske) 

ONLINE GROEPSTRAINING

start 14 januarI 2022

DIRECT INSCHRIJVEN (e-mail Jelske)

LIVE GROEPSTRAINING

start 17 januarI 2022

DIRECT INSCHRIJVEN (e-mail Jelske)

Jelske klein IFR2019Verdiep je begrip van harmonie en verbeter je improvisatievaardigheden.

Droom je er van om te kunnen jammen met andere musici, of wil je graag met vertrouwen kunnen soleren in je band of orkest? Zou je graag meer muziek uit je hoofd willen kunnen spelen? Worstel je met het aan elkaar knopen van ladders en arpeggio's wanneer je een langere solo probeert te spelen? En zou je de akkoordprogressies beter willen leren herkennen, zodat je ook in andere genres - zoals bijvoorbeeld klassieke muziek - kunt improviseren?

Op jazzstandards kun je gemakkelijk melodisch soleren. Veel voorkomende akkoordcombinaties kun je leren herkennen en je muzikale verbeelding kun je verder ontwikkelen. Tenminste, als je weet hoe je te werk moet gaan. Wat jij nodig hebt is inzicht in hoe harmonie gebruikt worden om muziek een bepaald gevoel, sfeer, functie of vorm te geven. Daarnaast heb je een oefenstrategie nodig die jou helpt om je te verbinden met je eigen muzikale creativiteit. Dit leer je in de training Gemengde Harmonie.

JuliaFarrants

Geen enkele standard is moeilijk meer!

Ik ben na afloop weer jazzstandards gaan spelen die ik voorheen erg moeilijk vond, zoals 'What is this thing called love' en 'Beautiful Love'. Maar geen enkele standard is moeilijk meer. Te gek dat ik de akkoordenschema's nu veel beter begrijp. Ik kan er nu soepel op improviseren zonder dat ik voor elk akkoord de bijbehorende ladder hoef op te zoeken.

Julia Farrants, cello, Verenigd Koninkrijk

Ontdek de eenvoud van harmonie en speel jouw eigen muziek. Doe mee met deze training.

In de training Gemengde Harmonie leer je improviseren met akkoorden die noten buiten de majeur toonladder bevatten en breek je een nieuw, rijk palet aan klankkleuren aan. Je krijgt ook te zien en te horen in welke bekende muziek je deze nieuwe akkoorden terugvindt. (Schrik niet als je ze zelf gaat herkennen in muziek). Verder leer je hoe je jazzstandards moeiteloos uit je hoofd kunt leren. Dit is wat de training jou te bieden heeft:

 • Je ontdekt oneindig veel mogelijkheden om melodieën over akkoorden te spelen door gebruik te maken van versieringen en van ritme;
 • Je leert laddereigen akkoordcombinaties tot in detail beheersen en kleuren;
 • Je maakt kennis met ‘tussendominanten’, met het voorbereiden van verschillende tooncentra, met de turnaround en met de '2-5-1 in mineur'. Deze ga je herkennen wanneer je ze tegenkomt in je repertoire uit allerlei populaire stijlen en met deze vaardigheden kun je vervolgens gemakkelijk aan sluiten bij de diverse vervolgprogramma's op het gebied van jazz en blues.
 • Je breid je begrip van harmonie op een dusdanige manier uit, dat je in één keer veel populaire muziek plotseling veel beter begrijpt. Je herkent op gehoor akkoorden die heel veel voorkomen in jazz, blues, latin, pop en zelfs in klassieke muziek.
 • Je krijgt akkoordanalyse oefeningen aangeboden, zodat je de vertaling van IFR naar reguliere akkoordsymbolen moeiteloos kunt maken;
 • Je improviseert over je eerste jazzstandards.
 • Je leert je eigen muzikale stem beter kennen en leert hoe je deze kunt ontwikkelen met gebruik van stijl elementen uit verschillende genres.

Het mooie is, je hoeft het niet allemaal alleen te doen als je dat niet wilt. Wanneer je kiest voor de online groepstraining of live groepstraining, ontvang je feedback van Jelske en kun je je aansluiten bij een groep gelijkgestemden die jou aanmoedigen, inspireren en motiveren.

Training Gemengde Harmonie: Inspirerende videolessen. Praktische opdrachten. Goede jamtracks.

Ebook mockup

videolessen met instructies, voorbeelden en opdrachten

16 video lessen van ca. 15 minuten met uitleg, voorbeelden en duidelijke huiswerk opdrachten zodat je precies weet wat je moet oefenen. Je kunt de instructie video's steeds opnieuw bekijken wanneer het je maar uitkomt. Onderaan vind je een aantal voorbeeldvideo's uit de training. 

03 ENG 6 3D in the key of G

Extra oefenvideo's waarmee je samen met Jelske kunt oefenen

Met extra video's - o.a. uit de reeks 'Improviseer met Jelske' - kun je gezamenlijk opdrachten uit de lessen oefenen. In de juiste manier van oefenen ligt jouw sleutel tot vooruitgang.

les08 Repertoire examples

Video's met bekende repertoirevoorbeelden

Elke keer wanneer je een nieuw akkoord of akkoordencombinatie leert, krijg je veel bekende repertoire voorbeelden gepresenteerd waarin je deze klanken terug hoort. Je zal ze zeker herkennen.

 

jamtracks

Hoge kwaliteit jamtracks in verschillende populaire stijlen

Je krijgt toegang tot IFR Jam Tracks level 3 en 4 van Improvise for Real en tot de extra jamtracks van Jelske. De jamtracks zijn zeer plezierig om mee te studeren en bieden een georganiseerd, progressief oefenpad voor jouw harmonische studie. Alle jamtracks zijn (downloadbare) mp3 bestanden.

chaosorderflow

Oefen met het spelen van langere solo's en stijl elementen

Je krijgt de gelegenheid om te oefenen met het spelen van een een langere solo over de nieuwe akkoord progressies. Hierbij leer je ook hoe je stijl elementen uit een specifiek genre kunt gebruiken om je persoonlijke stijl te ontwikkelen. (De zelfstudie variant bevat deze optie niet).

 

Jelske klein IFR2019

Persoonlijk feedback op je voortgang

Wanneer je kiest voor de online groepstraining of live groepstraining ontvang je persoonlijke feedback op je voortgang. Je krijgt tijdens de training alle hulp die je nodig hebt om jezelf te ontwikkelen. (De zelfstudie variant bevat deze optie niet).

 

Interactie

Je bent niet alleen, doe mee met de groep.

Wanneer je kiest voor de online groepstraining of live groepstraining ben je niet alleen! Je volgt de training met een groep gelijkgestemden. De groep is een bron van motivatie en voor sommige deelnemers zelfs de belangrijkste reden om te blijven oefenen en op schema te blijven. Je kunt elkaar tijdens de training voortdurend vragen stellen, met elkaar ideeën uitwisselen en luisteren naar elkaar's voorbeelden van de oefeningen of zelfs duo-opnames maken. (De zelfstudie variant bevat deze optie niet).

 

zoomklas

Live vragenuurtje

Wanneer je kiest voor de online groepstraining zijn er een aantal live Zoom sessies waarin je vragen kunt stellen, je voortgang kunt bespreken en inspiratie en ideeën kunt opdoen. Wanneer je er niet bij kunt zijn kun je de opname later terugkijken. (De zelfstudie variant bevat deze optie niet).

 

IFR JamTracks04 labelBONUS

Je ontvangt IFR Jam Tracks level 3 & 4 van Improvise for Real in je eigen IFR account. Deze jamtracks zijn op zich zelf staande lessen, en bevatten veel waardevolle oefentips.


JohnWhite
Zonder remmingen originele melodieën verzinnen

Wat ik zo waardevol aan je lessen vond was hoe je me leerde om remmingen los te laten en originele melodieën te verzinnen. En de methode van IFR is heel praktisch om akkoorden mee te analyseren. Ik realiseer me dat ik nog aan het begin sta van een levenslange ontdekkingstocht, die ik zo lang mogelijk wil volhouden.

John White, cornet, Verenigde Staten

Curriculum van 12 lessen

les 1: Leer over de verschillende kleuren van akkoordtonen en over het creëren van melodische spanning op het dominant akkoord. Met repertoire voorbeelden (2-, 5D, 1).

les 2: Ontdek hoe je op een akkoord'vamp' (een herhalend akkoordenpatroon) kunt improviseren. Met repertoire voorbeelden. (2- 5D en 6- 2-)

les 3: Oefen met de creatieve mogelijkheden waarmee je je melodische basis ideeën kunt versieren. (4, 3, 2-, 1)

les 4: Leer de IFR akkoordsoorten vertalen naar reguliere akkoorden met begrip van het verband tussen deze akkoorden. In de groepstraining krijg je ook oefenstrategieën om je instrumenttechniek te ontwikkelen. (theorieles)

les 5: Ontsluit eindeloos veel repertoire in mineur door de ontdekking van het 3D akkoord. Met repertoire voorbeelden. (3D)

les 6: Ontdek hoe een tooncentrum in mineur in twee stappen wordt voorbereid en hoe vaak hiervan gebruik wordt gemaakt in jazzstandards. Soleer op Autumn Leaves. Met repertoire voorbeelden. (7-b5 en 3D)

les 7: Oefen met de voorbereiding van akkoord 4. Met repertoire voorbeelden. (1D)

les 8: maak je kennis met een andere tussendominant die veel in pop en jazz voorkomt. Met repertoire voorbeelden. (2D)

les 9: leer hoe het 2D akkoord vaak gebruikt wordt in jazz en leer over akkoord uitbreidingen en toevoegingen. Met repertoire voorbeelden. (2D met #11)

les 10: Introductie van het 6D akkoord, waarmee je toegang krijgt tot allerlei combinaties van de turnaround. Herken de voorwaartse beweging van tussendominanten in Summertime. Met repertoire voorbeelden (6D)

les 11: maak je kennis met enkele andere voorbereidingen in twee stappen en ontdek in één keer hoe veel jazzstandards in elkaar zitten. Met repertoire voorbeelden. (5-, 1D en 3-b7, 6D)

les 12: In deze les kijken we samen terug op de belangrijkste oefeningen waaruit deze training is opgebouwd. Wat heb jij geleerd? Kun je nog iets nieuws leren van de eerdere lessen van deze training? Hoe ga je verder?

ZELF-STUDIE PROGRAMMA

Direct beginnen, voor de ervaren musicus met discipline. Voordelige optie.

 • begin direct
 • video instructies
 • extra oefen video's
 • hoge kwaliteit jamtracks
 • repertoire voorbeelden
 • in je eigen tempo
 • persoonlijke feedback
 • motiverende groep
 • live vragen uurtje
 • persoonlijke aandacht
 • BONUS: de lessen van Jam Tracks level 3 & 4 van Improvise for Real toegevoegd aan je IFR account

BESTEL NU (e-mail Jelske) 

€ 75,- 

ONLINE GROEPSTRAINING

Met persoonlijke feedback en motiverende groep. Meest gekozen optie. 

 • Begint 14 januari 2022
 • video instructies
 • extra oefen video's
 • hoge kwaliteit jamtracks
 • repertoire voorbeelden
 • 12 weken begeleiding
 • persoonlijke feedback
 • motiverende groep
 • live vragen uurtje
 • persoonlijke aandacht
 • BONUS: de lessen van Jam Tracks level 3 & 4 van Improvise for Real toegevoegd aan je IFR account

DIRECT INSCHRIJVEN (e-mail Jelske)

€ 375,-

LIVE GROEPSTRAINING 

Met veel persoonlijke aandacht en verse koffie! Meest persoonlijke optie.

 • Begint 17 januari 2022
 • video instructies
 • extra oefen video's
 • hoge kwaliteit jamtracks
 • repertoire voorbeelden
 • 7 live sessies in Amsterdam
 • persoonlijke feedback
 • kleine groep (max. 5 personen)
 • veel persoonlijke aandacht
 • verse koffie!
 • BONUS: de lessen van Jam Tracks level 3 & 4 van Improvise for Real toegevoegd aan je IFR account 

DIRECT INSCHRIJVEN (e-mail Jelske)

€ 775,-

Heb je nog vragen? Kijk of je antwoord hier staat.

Wat moet je kunnen om aan deze vervolgtraining mee te kunnen doen?

Je hebt de Introductie in Melodische Improvisatie afgerond. Je begrijpt de tonale benadering van Improvise for Real, weet hoe je akkoordcombinaties kunt oefenen met de tonal map en kunt melodieën op gehoor spelen met de matrix. Vraag Jelske om de checklist om te bepalen of je mee kunt doen.

Hoeveel tijd heb ik nodig om te oefenen?

Je hebt voldoende tijd nodig om de oefeningen te herhalen, zo kun je alles internaliseren. In de ideale wereld oefen je natuurlijk elke dag, maar oefen minimaal 3 x per week een uur, zo ervaar jij voldoende vooruitgang.

Komen de liedjes die ik in mijn band speel ook voorbij?

Wanneer je meedoet aan de groepstraining, mag je van te voren repertoire naar mij sturen. Ik kijk of, en zoja bij welke les jouw stukken passen.

Is deze training alleen voor jazzliefhebbers, of ook voor mij?

Wanneer je geen jazz speelt, maar meer in bijvoorbeeld klassieke muziek of pop muziek georiënteerd bent, kun je gewoon meedoen. De akkoorden die je leert worden in alle genres gebruikt en er komen uiteenlopende voorbeelden voorbij. In de groepstraining is er ruimte voor maatwerk.

Ik wil meedoen aan de online groepstraining, maar ik ben niet beschikbaar op de dag dat deze van start gaat. Wat nu?

Je hoeft niet op de startdatum zelf beschikbaar te zijn. Je kunt gerust 1 of 2 dagen later beginnen. De lesvideo's zijn van te voren opgenomen en deze kun je bekijken wanneer het je uitkomt.

Ik wil meedoen aan de online groepstraining, maar ik ben niet beschikbaar op de dagen van de zoomsessies. Is dat een probleem?

Nee hoor. De zoomsessies worden opgenomen en kun je achteraf bekijken. En mocht jij ergens niet uitkomen, dan spreken we een 1-op-1 quickfix via Zoom af.

Ik kan nu niet meedoen omdat ik het te druk heb. Geef je de training ook nog op een ander moment?

De training Gemengde Harmonie wordt in principe één keer per jaar aangeboden. Heb je dit moment gemist en wil je nu beginnen? Kies dan voor de zelfstudie versie en combineer deze eventueel met privé coaching.

Ik ga tussendoor op vakantie. Kan ik dan toch meedoen?

Dat raad ik je af. Je loopt een paar lessen achter, en ik ben nog geen enkele student tegengekomen die daar niet zenuwachtig van werd.

Wat als ik nu kies voor de zelfstudie optie, en ik wil later toch meedoen aan de online groepstraining. Krijg ik dan korting?

Ja, dan krijg je korting. Fijn he? Neem even contact met me op om dit te regelen.

Ik beschik al over Jamtracks level 3 & 4. Krijg ik dan korting?

Ja, dan krijg je korting. Fijn he? Neem even contact met me op om dit te regelen.


EskoTeerilahti
De minst moeilijke manier om op een jazzstandard te improviseren

Deze 12 weken waar interessant en informatief. Ik heb eerder geprobeerd om te leren improviseren. Ik leerde dat ik allerlei ladders moest studeren (dorisch, mixolydisch, etc.) en dat ik die moest toepassen in elk apart akkoord in een jazzstandard. Maar het lukte me nooit om al die verschillende ladders in alle toonsoorten te leren en te onthouden, laat staan ze over akkoorden toe te passen. De IFR methode laat allerlei melodische mogelijkheden in een jazzstandard zien. Het was niet gemakkelijk om deze nieuwe methode te leren, maar het is wel de minst moeilijke manier die ik tot nu toe ben tegengekomen.

Esko Teerilahti, tenorsaxofoon, Finland

 
RichardWeis

Meer vertrouwen, plezier en vooruitgang

Ik heb veel meer zelfvertrouwen gekregen en heb over het algemeen gewoon heel erg veel plezier gehad in het oefenen en door het contact met de groep. Ik heb veel muziekprojecten lopen en het is enorm fijn om te merken hoe mijn spel vooruit is gegaan door deze verdiepingsslag. Ik probeer altijd mijn eigen authentieke stem te vinden en Jelske is een meester in het begeleiden van de ontwikkeling hiervan.

Richard Weis, mondharmonica, Australië

Samenvatting

Ontdek de eenvoud van harmonie, ontwikkel je verbeelding en ontwikkel een creatieve oefenroutine die je helpt om de muziek van binnenuit te begrijpen. Vol zelfvertrouwen kun je straks samen jammen met anderen, meer muziek uit je hoofd spelen en melodisch improviseren op jazzstandards.

ZELF-STUDIE PROGRAMMA

Direct beginnen, voor de ervaren musicus met discipline. Voordelige optie.

 • begin direct
 • video instructies
 • extra oefen video's
 • hoge kwaliteit jamtracks
 • repertoire voorbeelden
 • in je eigen tempo
 • persoonlijke feedback
 • motiverende groep
 • live vragen uurtje
 • persoonlijke aandacht
 • BONUS: de lessen van Jam Tracks level 3 & 4 van Improvise for Real toegevoegd aan je IFR account

BESTEL NU (e-mail Jelske) 

€ 75,- 

ONLINE GROEPSTRAINING

Met persoonlijke feedback en motiverende groep. Meest gekozen optie. 

 • Begint 14 januari 2022
 • video instructies
 • extra oefen video's
 • hoge kwaliteit jamtracks
 • repertoire voorbeelden
 • 12 weken begeleiding
 • persoonlijke feedback
 • motiverende groep
 • live vragen uurtje
 • persoonlijke aandacht
 • BONUS: de lessen van Jam Tracks level 3 & 4 van Improvise for Real toegevoegd aan je IFR account

DIRECT INSCHRIJVEN (e-mail Jelske)

€ 375,-

LIVE GROEPSTRAINING 

Met veel persoonlijke aandacht en verse koffie! Meest persoonlijke optie.

 • Begint 17 januari 2022
 • video instructies
 • extra oefen video's
 • hoge kwaliteit jamtracks
 • repertoire voorbeelden
 • 7 live sessies in Amsterdam
 • persoonlijke feedback
 • kleine groep (max. 5 personen)
 • veel persoonlijke aandacht
 • verse koffie!
 • BONUS: de lessen van Jam Tracks level 3 & 4 van Improvise for Real toegevoegd aan je IFR account 

DIRECT INSCHRIJVEN (e-mail Jelske)

€ 775,-