Menu

Gemengde harmonie, een must voor jazzliefhebbers (deel 2)

Ik wilde dat ik dit jaren terug had geleerd. Ik vind je enthousiasme aanstekelijk, je niet oordelende houding en toch feedback geven is erg belangrijk om drempels te nemen. Het meest belangrijke is dat ik weer zo veel plezier heb in spelen en dagelijks oefen.  (Annemarie Post, saxofoon - NL)

Start 22 januari 2021 Vervolgtraining. Duik dieper in de harmonieën om uiteindelijk te gaan improviseren op je eerste jazz standards.

Gemengde HarmonieMet de solide basis van de 'introductie in melodische improvisatie' duiken we in de rijke klanken van de gemengde harmonie en verken je de klanken die je nodig hebt om over je eerste jazzstandards improviseren.

In de 12-weekse training 'gemengde harmonie' bestudeer je de IFR jam tracks level 3: Pure Harmony Advanced. Vervolgens zet je je eerste stappen in de wereld van de gemengde harmonie met IFR jam tracks level 4: Mixed Harmony en met de jam tracks van Echt Improviseren. Je krijgt repertoire voorbeelden van jazz- en popsongs die deze klanken bevatten. Je hebt natuurlijk veel contact met je mede-cursisten, je ontvangt - zoals je gewend bent - persoonlijke feedback en krijgt alle hulp die je nodig hebt om jezelf te ontwikkelen. 

Voor alle melodische instrumenten, vervolgprogramma

Deze training is bedoeld voor alle melodische instrumenten, zoals blaasinstrumenten (saxofoon, trompet, klarinet, fluit, hoorn, trombone) en strijkinstrumenten. Dit is de vervolgtraining op de 'introductie in melodische improvisatie' (ook wel bekend als 'Bliksemstart met Improvise for Real'). Hierin leerde je de eerste IFR conceptem 'Landscape', 'Melody' en 'Pure Harmony'. Je kunt meedoen aan dit programma als je de stof van jam tracks level 1 en 2 ('Seven Worlds' en 'Pure Harmony Essentials') beheerst. Het helpt als je al hebt geoefend met jamtracks level 3 'Pure Harmony Advanced'. Er zijn extra uitdagingen in de cursus ingebouwd voor de cursisten met meer speel-ervaring ('Mastery Level' oefeningen). Er zijn optionele 'akkoordanalyse' oefeningen om de vertaling naar reguliere akkoordsymbolen te kunnen maken. Vraag om de checklist als je twijfelt of je niveau goed genoeg is. In één van de onderstaande video's staat de voorbereidende les van deze cursus. Deze oefeningen moet je beheersen om mee te kunnen doen.

12 weken video instructies - levenslang toegang

Je ontvangt elke week een nieuwe video les (in het Nederlands) met duidelijke huiswerk opdrachten zodat je precies weet wat je moet oefenen. Een video is heel fijn om verschillende redenen. Je kunt de instructie altijd opnieuw bekijken (ook ná de training kun je de video's terugzien). Ik speel alles voor. Ik hou me aan dezelfde oefeningen als jij, wat ik voordoe is voor jou dus ook haalbaar. Je ontdekt decreatieve mogelijkheden van laddereigen akkoordcombinaties met IFR jam tracks level 3: Pure Harmony Advanced. Je zet je eerste stappen in de wereld van de gemengde harmonie met IFR jam tracks level 4: Mixed Harmony. Er zijn extra 'Mastery Level'-oefeningen voor de cursisten met enige improvisatie-ervaring. Na afloop behoud je levenslang toegang tot het lesmateriaal. 

Onderaan vind je binnenkort een aantal voorbeeldvideo's uit de cursus. 

Wat kun je aan het eind van deze cursus?

 • Je hebt oneindig veel mogelijkheden ontdekt om melodieën over akkoorden te spelen door gebruik te maken van versieringen en van ritme;
 • Je beheerst laddereigen akkoordcombinaties tot in detail en begrijpt de theorie hiervan;
 • Je kunt je nog beter persoonlijk uitdrukken op je instrument
 • Je begrijpt het concept gemengde harmonie, waarin je kennismaakt met je eerste ‘tussendominanten’;
 • Wanneer je de optionele akkoordanalyse oefeningen hebt gedaan, dan begrijp je de vertaling van IFR naar reguliere akkoordsymbolen;
 • Je improviseert over je eerste jazz standards.

Waarin verschilt deze training van andere improvisatiecursussen?

Leer door het zélf te ervaren. In plaats van jou te vertellen wat jij moet spelen om goed te klinken, leer je in dit programma door het zélf te ervaren. Je krijgt de klanken stap voor stap aangeboden, in een goed georganiseerd lineair harmonisch systeem. Je improviseert vanaf het begin met alle klanken, waarbij je je gehoor en je muzikale stem ontwikkeld, je ontdekt wat jij zelf mooi vindt en wáár je die mooie klanken terug kunt vinden. Jij bent vanaf het begin de artiest en leert zelf je artistieke keuzes maken. 

Leren in een creatieve, muzikale context. Met de Improvise for Real methode oefen je altijd in de context van muziek! We maken gebruik van eenvoudige, maar heel effectieve improvisatie-oefeningen om in een harmonische context te oefenen. De jam tracks zijn zeer plezierig om mee te studeren en bieden een georganiseerd, progressief oefenpad voor jouw harmonische studie. Tijdens de training worden er heel veel muziekvoorbeelden uit de praktijk gebruikt die diezelfde harmonische context bevatten waar jij mee aan het oefenen bent. Hierbij komen allerlei muziekstijlen voorbij.

Leer muzikale verhalen vertellen. Improviseren is een heel persoonlijke manier van muziek maken. Je kunt krachtige muzikale verhalen vertellen met slechts een paar klanken. Dus in plaats van jou te overweldigen met informatie (om je bijvoorbeeld 'waar voor je geld' te bieden), gebruiken we eenvoudige harmonische situaties waarin jij je kunt focussen op je eigen creatieve expressie. Je beperkt je tot kleine en elegante oefeningen waarmee je je creatieve spieren traint en je artistieke bewustzijn en begrip van muziek ontwikkelt. Dit heeft vele cursisten al oneindig veel inspiratie gebracht, waardoor ze na jaren nog steeds met plezier oefenen en inmiddels in complexere muziekstijlen (zoals jazz en blues) kunnen improviseren.

Leer van andere studenten. Je bent niet alleen! Je volgt de cursus met een groep (behalve in de doe-het-zelf optie). De groep is een bron van motivatie en voor sommige cursisten zelfs de belangrijkste reden om te blijven oefenen en tijdens de training op schema te blijven. Je kunt elkaar tijdens de training voortdurend vragen stellen, met elkaar ideeën uitwisselen en zelfs luisteren naar elkaar's voorbeelden van de oefeningen. Soms ontstaan hier zelfs nieuwe muzikale vriendschappen.

Informatie en inschrijven:

Je kunt deze training op de volgende manier volgen. 

Online groepsraining (online blended learning)

De meest effectieve manier van leren is deze lesvorm, online blended learning. In deze video leg ik daar iets over uit. Je volgt de training vanuit huis. Je maakt samen met de groep tijdens de cursus deel uit van een online leeromgeving (een virtueel klaslokaal) waarin je voortdurend contact met elkaar kunt hebben. Daarnaast ontmoet de groep elkaar wekelijkse via Zoom (let op: de voertaal is hier Engels!). Tijdens deze zoomsessies bespreken we je voortgang en praten we regelmatig over oefenen, hoe creativiteitsontwikkeling werkt en eventuele persoonlijke barrières die je kunt tegenkomen in je ontwikkeling. Tijdens de hele training beantwoord ik al je vragen en beluister ik je opnames die je van de oefeningen maakt. Ik geef je persoonlijk advies en ideeën hoe je jezelf muzikaal kunt ontwikkelen. 

 • De eerstvolgende training begint vrijdag 22 januari 2021 (maar je hoeft niet op vrijdag beschikbaar te zijn. Je kunt de lesvideo's bekijken wanneer het je uitkomt).
 • De zoomsessie is elke dinsdag van 18:00 tot 19:00u
 • De training duurt 12 weken (van 22 september tot 9 april 2021)
 • kosten € 275,-  (inclusief lesmateriaal)
 • Je hebt voldoende tijd nodig om te oefenen. Liefst oefen je dagelijks, maar minimaal 3 x per week.
 • inclusief lesmateriaal: lesvideo's, jam tracks, het -engelstalige- E-book, mijn persoonlijke feedback, de wekelijkse video ontmoeting  (in het Engels) en ongelimiteerde toegang tot de online leeromgeving voor contact met de groep
 • inschrijven: stuur een e-mail en vermeld je naam, je instrument en (indien van toepassing) vermeld dat je interesse hebt in de vervolgcursus 'ritme en gemengde harmonie'. Na inschrijving ontvang je binnen enkele dagen de rest van de benodigde informatie. Inschrijving sluit op 21 januari 2021. 

Deze voorbeeldlessen geven je een indruk van de inhoud van het programma: