Ontdek de creatieve kracht van ritme en de emotionele impact van timing.
Start 22 januari 2021 Wil je leren hoe je met het kleinste beetje melodisch materiaal eindeloos nieuwe melodieën kunt bedenken door ritmisch te variëren? Wil je begrijpen hoe je met timing jouw spel een emotionele lading kunt geven? Zou je een ritmische taal willen leren die je helpt om ritme te voelen in plaats van te tellen? Zou je graag verschillende interpretaties van swingfeel willen leren kennen? Dit - en veel meer - leer je in de training 'Puls, ritme & timing'.
Ritme is vaak een ondergewaardeerd onderdeel in muziek. We snappen allemaal wel dat het belangrijk is om een beetje steady in een tempo te kunnen spelen, maar we besteden nauwelijks aandacht aan de creatieve mogelijkheden van ritme en de impact van timing op je spel. Wat we over ritme hebben geleerd toen we ons instrument leerden spelen is meestal wel 'goed genoeg'. Maar wist je dat je jezelf ritmisch kunt trainen en daarmee een gevoel voor ritme kunt ontwikkelen dat veel beter is dan 'goed genoeg'? Wist je dat het verschil tussen een middelmatige musicus en een heel goede musicus niet zozeer zit in het feit dat ze de juiste noten spelen, maar meer in het feit wanneer ze die noten spelen en hoe ze deze heel precies timen? En ben je bekend met de creatieve impact van ritme en hoe relevant dit is bij improviseren?
In de 10-weekse training 'Puls, ritme & timing' leer je je verbinden met de puls van muziek, ontdek je hoe je met 'timing' energie en intensie aan je spel kunt toevoegen en leer je stap voor stap een ritmische taal die je helpt om de beat, offbeats en syncopen te voelen in plaats van te tellen. Met deze ritmische taal kun je improvisaties creëren die je nog niet eerder hebt bedacht en zul je je een stuk creatiever voelen dan voorheen.
Ritme is voor iedereen! Daarom kun je op elk instument meedoen aan deze training. Deze training is voor meerdere improvisatie niveaus geschikt. Je kunt zowel meedoen als je net begonnen bent met het improviseren van je eerste melodieën, maar ook als je al ervaring hebt met improviseren op akkoordenschema's. Het is bovendien handig als je de zeven nummers van de majeur toonladder herkent, de taal van IFR. Met videolessen, audio oefentracks, muziek voorbeelden, wekelijkse opdrachten en mijn persoonlijke feedback en coaching, ontdek jij de creatieve kracht van ritme en de emotionele lading die je jouw muziek kunt geven met timing. We werken vooral met IFR jam tracks level 3: Pure Harmony Advanced.
Let op: voor deze training moet je je comfortabel voelen met het bedenken van je eigen melodieën met de noten van de majeur toonladder. Wanneer je een beginner bent op het gebied van improviseren, of wanneer je nog helemaal onbekend bent met de Improvise for Real methode of de nummers van de majeur toonladder, dan raad ik je aan om eerst mee te doen met de 'Introductie in Melodische Improvisatie'.
Je ontvangt elke week een nieuwe video les (in het Nederlands) met duidelijke huiswerk opdrachten zodat je precies weet wat je moet oefenen. Een video is heel fijn om verschillende redenen. Je kunt de instructie altijd opnieuw bekijken (ook ná de training kun je de video's terugzien). Ik speel alles voor. Ik hou me aan dezelfde oefeningen als jij, wat ik voordoe is voor jou dus ook haalbaar. Je ontdekt de creatieve mogelijkheden van ritme door mee te jammen met jam tracks. Je oefent een ritmische taal waardoor jij zélf ritmischer wordt en dit vervolgens kunt vertalen naar je instrument. De training bevat veel oefen audio tracks en veel repertoire voorbeelden. Na afloop behoud je levenslang toegang tot het lesmateriaal.
Onderaan vind je een impressie van enkele videolessen uit de training.
Je volgt deze training vanuit huis, samen met andere studenten wereldwijd. (Zij in het Engels, jij in het Nederlands). De groep is een bron van motivatie en inspiratie en is voor sommige studenten zelfs de stok achter de deur om te oefenen. Je kunt elkaar vragen stellen, ideeën uitwisselen en elkaar's opnames beluisteren. Soms ontstaan hieruit levenslange muzikale vriendschappen. Er is regelmatig gelegenheid tot live-contact met de trainier, via enkele live zoomsessies met de groep, of zelfs 1-op-1 contact als dat behulpzaam is.
We werken via het gebruikersvriendelijke leerplatform LearningStone, een virtueel klaslokaal waar je al je lesmateriaal gemakkelijk en overzichtelijk terug kunt vinden en contact kunt hebben met andere studenten. Je privacy wordt gerespecteerd en alles wat je deelt blijft binnen de groep. Tijdens de hele training beantwoord ik al je vragen en beluister ik je opnames die je (gewoon met je telefoon) van de oefeningen maakt. Ik geef je persoonlijk advies en ideeën hoe je jezelf muzikaal kunt ontwikkelen en hoe je succesvol kunt oefenen. (de doe-het-zelf versie van deze training komt in de loop van 2021 beschikbaar).
Deze video geeft je een indruk van de inhoud van het programma: