Menu

Puls, ritme en timing (vervolgtraining)

Super, ik kan dit overal toepassen in mijn spel! (Joe Schultz, gitaar, USA)

Ik geef de training een 10, mijn doel is bereikt. (Tony Farell, trompet, UK)

Ik ben blij met de vooruitgang die ik heb gemaakt, de verschillende ritmes die ik nu hoor en kan toepassen. Dankjewel voor de workshop en je kwaliteiten als inspirerende docent Jelske. (Nancy Tonk, sax, NL).

Start 15 april 2022 Wil je leren hoe je met het kleinste beetje melodisch materiaal eindeloos nieuwe melodieën kunt bedenken door ritmisch te variëren? Wil je begrijpen hoe je met timing jouw spel een emotionele lading kunt geven? Zou je een ritmische taal willen leren die je helpt om ritme te voelen in plaats van te tellen? Zou je graag verschillende interpretaties van swingfeel willen leren kennen? Dit - en veel meer - leer je in de training 'Puls, ritme & timing'.

Ritme is vaak een ondergewaardeerd onderdeel in muziek. We snappen allemaal wel dat het belangrijk is om een beetje steady in een tempo te kunnen spelen, maar we besteden nauwelijks aandacht aan de creatieve mogelijkheden van ritme en de impact van timing op je spel. Wat we over ritme hebben geleerd toen we ons instrument leerden spelen is meestal wel 'goed genoeg'. Maar wist je dat je jezelf ritmisch kunt trainen en daarmee een gevoel voor ritme kunt ontwikkelen dat veel beter is dan 'goed genoeg'? Wist je dat het verschil tussen een middelmatige musicus en een heel goede musicus niet zozeer zit in het feit dat ze de juiste noten spelen, maar meer in het feit wanneer ze die noten spelen en hoe ze deze heel precies timen? En ben je bekend met de creatieve impact van ritme en hoe relevant dit is bij improviseren?

In de 10-weekse training 'Puls, ritme & timing' leer je je verbinden met de puls van muziek, ontdek je hoe je met 'timing' energie en intensie aan je spel kunt toevoegen en leer je stap voor stap een ritmische taal die je helpt om de beat, offbeats en syncopen te voelen in plaats van te tellen. Met deze ritmische taal kun je improvisaties creëren die je nog niet eerder hebt bedacht en zul je je een stuk creatiever voelen dan voorheen.

Voor alle instrumenten!

Ritme is voor iedereen! Daarom kun je op elk instument meedoen aan deze training. Deze training is voor meerdere improvisatie niveaus geschikt. Je kunt zowel meedoen als je net begonnen bent met het improviseren van je eerste melodieën, maar ook als je al ervaring hebt met improviseren op akkoordenschema's. Het is bovendien handig als je de zeven nummers van de majeur toonladder herkent, de taal van IFR. Met videolessen, audio oefentracks, muziek voorbeelden, wekelijkse opdrachten en mijn persoonlijke feedback en coaching, ontdek jij de creatieve kracht van ritme en de emotionele lading die je jouw muziek kunt geven met timing. We werken vooral met IFR jam tracks level 3: Pure Harmony Advanced. 

Let op: voor deze training moet je je comfortabel voelen met het bedenken van je eigen melodieën met de noten van de majeur toonladder. Wanneer je een beginner bent op het gebied van improviseren, of wanneer je nog helemaal onbekend bent met de Improvise for Real methode of de nummers van de majeur toonladder, dan raad ik je aan om eerst mee te doen met de 'Introductie in Melodische Improvisatie'. 

10 weken video instructies - levenslang toegang - zelfstudie variant beschikbaar

Je ontvangt elke week een nieuwe video les (in het Nederlands) met duidelijke huiswerk opdrachten zodat je precies weet wat je moet oefenen. Een video is heel fijn om verschillende redenen. Je kunt de instructie altijd opnieuw bekijken (ook ná de training kun je de video's terugzien). Ik speel alles voor. Ik hou me aan dezelfde oefeningen als jij, wat ik voordoe is voor jou dus ook haalbaar. Je ontdekt de creatieve mogelijkheden van ritme door mee te jammen met jam tracks. Je oefent een ritmische taal waardoor jij zélf ritmischer wordt en dit vervolgens kunt vertalen naar je instrument. De training bevat veel oefen audio tracks en veel repertoire voorbeelden. Na afloop behoud je levenslang toegang tot het lesmateriaal. Er is ook een zelfstudie variant van deze training beschikbaar.

Onderaan vind je een impressie van enkele videolessen uit de training.

Wat heb je bereikt aan het eind van deze training?

 • Je begrijpt hoe je je timing kunt laten samensmelten met meespeelmuziek en met andere musici;
 • Je weet hoe je het kleinste beetje melodisch materiaal eindeloos ritmisch kunt manipuleren waardoor je steeds anders klinkt;
 • Je ontwikkelt een ritmische taal die je helpt om bijvoorbeeld de beat, offbeats en ritmische onderverdelingen meer te voelen in plaats van te tellen. Hierin kun je je na de training blijven doorontwikkelen;
 • Je ontdekt en herkent verschillende opvattingen van swing-feel, inclusief je persoonlijke voorkeur;
 • Je hebt geleerd hoe je je eigen muziek kunt verzinnen door zonder jamtracks te oefenen vanuit het perspectief van ritme;
 • Je begrijpt hoe je ritmische spanning en ontspanning kunt creëren door bijvoorbeeld 'recht over swing' te spelen, of 'swing over recht', of rubato spel af te wisselen met ritmisch spel;
 • Je herwaardeert de ritmische ingrediënten van jazz en popmuziek.

Samenwerkend leren en persoonlijke feedback in het virtuele klaslokaal

Je volgt deze training vanuit huis, samen met andere studenten wereldwijd. (Zij in het Engels, jij in het Nederlands). De groep is een bron van motivatie en inspiratie en is voor sommige studenten zelfs de stok achter de deur om te oefenen. Je kunt elkaar vragen stellen, ideeën uitwisselen en elkaar's opnames beluisteren. Soms ontstaan hieruit levenslange muzikale vriendschappen. Er is regelmatig gelegenheid tot live-contact met de trainier, via enkele live zoomsessies met de groep, of zelfs 1-op-1 contact als dat behulpzaam is.

We werken via het gebruikersvriendelijke leerplatform LearningStone, een virtueel klaslokaal waar je al je lesmateriaal gemakkelijk en overzichtelijk terug kunt vinden en contact kunt hebben met andere studenten. Je privacy wordt gerespecteerd en alles wat je deelt blijft binnen de groep. Tijdens de hele training beantwoord ik al je vragen en beluister ik je opnames die je (gewoon met je telefoon) van de oefeningen maakt. Ik geef je persoonlijk advies en ideeën hoe je jezelf muzikaal kunt ontwikkelen en hoe je succesvol kunt oefenen. (de doe-het-zelf versie van deze training komt in de loop van 2021 beschikbaar).

Informatie en inschrijven:

 • De eerstvolgende training begint vrijdag 15 april 2022 (maar je hoeft niet op vrijdag beschikbaar te zijn. Je kunt de lesvideo's bekijken wanneer het je uitkomt).
 • De training duurt 10 weken
 • kosten € 275,-  (inclusief lesmateriaal)
 • Je hebt voldoende tijd nodig om te oefenen. Liefst oefen je dagelijks.
 • inclusief lesmateriaal: lesvideo's, jam tracks en oefentracks, mijn persoonlijke coaching en feedback, ongelimiteerde toegang (ook na afloop) tot de online leeromgeving voor contact met de groep.
 • inschrijven: stuur een e-mail en vermeld je naam, je instrument en (indien van toepassing) vermeld dat je interesse hebt in de vervolgcursus 'ritme en gemengde harmonie'. Na inschrijving ontvang je binnen enkele dagen de rest van de benodigde informatie. Inschrijving sluit op 14 april 2022.

Deze training is beschikbaar als zelfstudie variant voor € 75,-. Hierbij krijg je geen feedback. Stuur een e-mail en vermeld dat je interesse hebt in de zelfstudie variant van Puls, ritme en timing.

Deze video geeft je een indruk van de inhoud van het programma: