Menu

Blues Mastery Cursus (vervolgtraining op Gemengde Harmonie)

Deze training leert je alles wat je nodig hebt om over de harmonieën van de verschillende soorten blues te leren improviseren. Deze training verrijkt je spel en vergroot je mogelijkheden om met andere musici te jammen. Je zult elke bluessong herkennen en moeiteloos zonder bladmuziek kunnen improviseren over de blues.

 Blues Mastery Cursus promoWil je graag met andere muzikanten meejammen op de blues? Zou je graag op gehoor de blues willen herkennen en er op meespelen zonder dat je bladmuziek nodig hebt? Raakt de blues een gevoelige snaar in jou, waardoor je het genre heel graag zou willen beheersen? Wil je met meer klanken dan alleen de blues toonladder kunnen improviseren op de blues, zodat je ook met de harmonie van de akkoorden kunt meespelen? (Beluister het verschil in de video onderaan deze pagina)

De blues is bijna niet weg te denken uit improvisatie. Maar het is niet het gemakkelijkste genre om mee te spelen, omdat er sprake is van 'gemengde harmonie'. Wanneer jij stap voor stap deze typische bluesharmonieën leert kennen en spelen, dan kun jij je eigen solo's en melodieën in elke bluesstijl spelen.

Voor alle melodische instrumenten, vervolgprogramma

Deze training is bedoeld voor alle melodische instrumenten, zoals blaasinstrumenten (saxofoon, trompet, klarinet, fluit, hoorn, trombone) en strijkinstrumenten. Dit is één van de vervolgtrainingen op de 'introductie in melodische improvisatie' en 'ritme en gemengde harmonie'. Je kunt meedoen aan dit programma als je de stof van deze twee trainingen beheerst (jam tracks level 1 t/m 4: 'Seven Worlds', 'Pure Harmony Essentials', 'Pure Harmony Advanced' en 'Mixed Harmony'). Het lesmateriaal bestaat uit jam tracks, oefen instructies, bluesrepertoire en incidentele video voorbeelden. In één van de onderstaande video's staat een voorbeeldles van deze training. 

Wat kun je aan het eind van deze cursus?

 • Je hebt een dieper begrip voor de akkoordprogressie van een 12-maten blues;
 • Je bent bekend met veel voorkomende uitzonderingen op de 12-maten blues, zoals bijvoorbeeld de blues van 16 maten;
 • Je herkent en en beheerst de jazz blues, met akkoord substituten voor de gangbare akkoordprogressie van een 12-maten blues; 
 • Je beheerst de akkoord en toonladder alteraties die voor de typische bluessound zorgen;
 • Je weet hoe je blue notes kunt gebruiken in je muzikale vocabulaire;
 • Je kent óók de mineur blues;
 • Je beheerst vele ritmische bluesstijlen, zoals de Chicago blues, de New Orleans blues, de R&B funkblues, latin blues, rockblues en meer;
 • Je hebt veel bluesrepertoire leren spelen waarin deze bovenstaande aspecten worden toegepast;

Waarin verschilt deze training van andere improvisatiecursussen?

Leer door het zélf te ervaren. In plaats van jou te vertellen wat jij moet spelen om goed te klinken, leer je in dit programma door het zélf te ervaren. Je krijgt de klanken stap voor stap aangeboden, in een goed georganiseerd lineair harmonisch systeem. Je improviseert vanaf het begin met alle klanken, waarbij je je gehoor en je muzikale stem ontwikkelt, je ontdekt wat jij zelf mooi vindt en wáár je die mooie klanken terug kunt vinden. Jij bent vanaf het begin de artiest en leert zelf je artistieke keuzes maken. 

Leren in een creatieve, muzikale context. Met de Improvise for Real methode oefen je altijd in de context van muziek! We maken gebruik van eenvoudige, maar heel effectieve improvisatie-oefeningen om in een harmonische context te oefenen. De jam tracks zijn zeer plezierig om mee te studeren en bieden een georganiseerd, progressief oefenpad voor jouw harmonische studie. Tijdens de training worden er heel veel muziekvoorbeelden uit de praktijk gebruikt die diezelfde harmonische context bevatten waar jij mee aan het oefenen bent. Hierbij komen allerlei muziekstijlen voorbij.

Leer muzikale verhalen vertellen.  Improviseren is een heel persoonlijke manier van muziek maken. Je kunt krachtige muzikale verhalen vertellen met slechts een paar klanken. Dus in plaats van jou te overweldigen met informatie (om je bijvoorbeeld 'waar voor je geld' te bieden), gebruiken we eenvoudige harmonische situaties waarin jij je kunt focussen op je eigen creatieve expressie. Je beperkt je tot kleine en elegante oefeningen waarmee je je creatieve spieren traint en je artistieke bewustzijn en begrip van muziek ontwikkelt. Dit heeft vele cursisten al oneindig veel inspiratie gebracht, waardoor ze na jaren nog steeds met plezier oefenen en inmiddels in complexere muziekstijlen (zoals jazz en blues) kunnen improviseren.

Leer van andere studenten. Je bent niet alleen! Je volgt de training met een groep (behalve in de doe-het-zelf optie). De groep is een bron van motivatie en voor sommige deelnemers zelfs de belangrijkste reden om te blijven oefenen en op schema te blijven. Je kunt elkaar tijdens de training voortdurend vragen stellen, met elkaar ideeën uitwisselen en zelfs luisteren naar elkaar's voorbeelden van de oefeningen. Soms ontstaan hier zelfs nieuwe muzikale vriendschappen.

Informatie en inschrijven:

Je kunt deze training op 3 manieren volgen. 

Doe-het-zelf cursus (e-learning)

De Blues Mastery Course is hier beschikbaar als doe-het-zelf cursus via de website van Improvise for Real. Deze is Engelstalig en bestaat uit 18 lessen voorzien van jamtracks. Het is één van de beste bluescursussen die ik ooit ben tegengekomen (en ik heb geen aandelen bij Improvise for Real).

Online groepstraining (online blended learning)

De meest effectieve manier van leren is deze lesvorm, online blended learning. In deze video leg ik daar iets over uit. Je volgt de training vanuit huis. Je maakt samen met de groep tijdens de training deel uit van een online leeromgeving (een virtueel klaslokaal) waarin je voortdurend contact met elkaar kunt hebben. Daarnaast ontmoet de groep elkaar wekelijkse via Zoom (let op: de voertaal is hier Engels!). Tijdens deze zoomsessies bespreken we je voortgang. Tijdens de hele training beantwoord ik al je vragen en beluister ik je opnames die je van de oefeningen maakt. Ik geef je persoonlijk advies en ideeën hoe je jezelf muzikaal kunt ontwikkelen. 

 • De eerstvolgende training: deze datum is nog niet bekend en wordt via de nieuwsbrief bekend gemaakt.
 • De training duurt 12 weken 
 • kosten € 275,-  (inclusief lesmateriaal)
 • Je hebt voldoende tijd nodig om te oefenen. Liefst oefen je dagelijks, maar minimaal 3 x per week.
 • inclusief lesmateriaal: videoblogs, jam tracks, mijn persoonlijke feedback, de wekelijkse video ontmoeting  (in het Engels) en ongelimiteerde toegang tot de online leeromgeving voor contact met de groep
 • inschrijven: stuur een e-mail en vermeld je naam, je instrument en (indien van toepassing) of je al ervaring hebt met Improvise for Real of met een andere manier van improviseren. Na inschrijving ontvang je informatie zodra een startdatum bekend is.
Groepstraining op locatie Amsterdam (live blended learning)

Combineer de online leeromgeving met een wekelijkse groepsles op locatie. We behandelen in een kleine groep (ca 4 tot 6 deelnemers) elke week het lesmateriaal. Je bereid je voor op de les door het lesmateriaal van te voren te bekijken en te oefenen. In verband met de onvoorspelbare ontwikkelingen rondom het corona-virus is nog geen exacte startdatum beschikbaar.

 • De eerstvolgende training begint: deze datum is nog niet bekend en wordt via de nieuwsbrief bekend gemaakt.
 • tijdstip: ntb
 • De cursus duurt 12 weken
 • kosten € 825,-  (inclusief lesmateriaal)
 • groepsgrootte ca. 4 tot 6 deelnemers
 • Je hebt voldoende tijd nodig om te oefenen. Liefst oefen je dagelijks, maar minimaal 3 x per week.
 • inclusief lesmateriaal: videoblogs, jam tracks, ongelimiteerde toegang tot de online leeromgeving
 • In verband met de onverwachte ontwikkelingen rondom het corona-virus is deze cursusvorm onder voorbehoud beschikbaar.
 • inschrijven (onder voorbehoud): stuur een e-mail en vermeld je naam, je instrument en wat je ervaring en beheersing is van Improvise for Real. Na inschrijving ontvang je informatie zodra een startdatum bekend is.

In deze video laat ik het verschil horen tussen soleren met de bluestoonladder en soleren met de harmonieën van de akkoorden. Dit is een oefening uit de Blues Mastery cursus.