Menu

Bliksemstart met Improvise for Real! (groepscursus)

 Ik word dit jaar 83 en had het bijna opgegeven om dit te bereiken met improviseren. Aan te raden aan iedereen die de kunst van het improviseren wil leren (Larry Silberstein, klarinet - USA)

'Bliksemstart met Improvise for Real' is een online groepscursus van 12 weken met videolessen, huiswerkopdrachten, live video conferenties en persoonlijke feedback en coaching. De cursus is zó ontwikkeld dat jij na de cursus zelfstandig verder kunt met het beoefenen van de Improvise for Real methode, waarin je leert hoe je je eigen melodieën bedenkt en spontane improvisaties kunt maken. De eerstvolgende cursus begint op vrijdag 13 september 2019.

De enige improvisatiecursus waar je écht vanaf het begin leert improviseren, je oren leert gebruiken en je innerlijke verbeelding leert ontwikkelen. Jelske geeft persoonlijke feedback en is één van de beste docenten die ik tot nu toe ben tegengekomen (Eef van der Burg, saxofoon - NL)

De cursus is bedoeld voor alle melodische instrumenten (bijvoorbeeld blazers, strijkers, etc.). Speel je een harmonisch instrument (zoals gitaar, piano), en wil je je richten op melodische improvisatie, dan ben je van harte welkom om mee te doen.

Ik kon elke vraag stellen aan Jelske en kreeg altijd een heel verhelderend antwoord. Het was alsof ik toegang had tot een master coach. Deze cursus is ook een aanrader voor gitaristen die melodieën spelen. Ik heb vooruitgang gemaakt met het leren spelen op mijn instrument van de melodieën die ik hoor in mijn hoofd. En ik ben nu meer verbonden met de 'flow' van harmonie door de majeur toonladder. (Mark Margolies, gitaar - USA)

Zo ziet het programma er uit: 

  • Een online groepscursus van 12 weken via een afgeschermde leeromgeving. Deelnemers beginnen op hetzelfde moment. 
  • Wekelijkse videoles met uitleg, huiswerk en ondersteunend materiaal. Je hebt tijd nodig om te oefenen.
  • Het programma omvat onderdeel 1 (Landscape), onderdeel 2 (Melody) en onderdeel 3 (Pure Harmony) van de methode Improvise for Real (die in totaal uit 5 van deze onderdelen bestaat). Met deze oefeningen leer je je instrument kennen, leer je improviseren in de zeven harmonische werelden van de majeur toonladder en leer je improviseren over je eerste (tonale) akkoordprogressies.
  • Voor ervaren musici zijn er meer uitdagende 'Mastery Level' oefeningen.
  • Wekelijkse ontmoeten we elkaar tijdens een live video sessie, waar onderwerpen worden besproken die gaan over de persoonlijke kant van je muzikale ontwikkeling.
  • Je kunt rechtstreeks met mij communiceren. Je kunt vragen stellen en -als je wilt- opnames van je oefeningen sturen. Ik kijk er naar uit om ze te horen en kan je helpen met je voortgang door je feedback te geven die je verder helpt. 
  • Alle melodische instrumenten zijn welkom (zoals alle blazers, maar ook strijkers). Speel je een harmonisch instrument (zoals gitaar, piano), en wil je je tijdig focussen op melodische improvisatie, dan ben je van harte welkom om mee te doen.
  • Verschillende improvisatielevels zijn welkom. Of je nou wilt beginnen met improviseren, of als improvisator met enige ervaring een creatieve benadering van het oefenen wilt uitproberen.
  • Dit lesmateriaal schaf je zelf aan: het boek Improvise for Real, de jamtracks level 1 & 2. Deze starterskit koop je hier

Mijn doel is om jou zodanig te helpen dat je voldoende zelfvertrouwen hebt om zelfstandig verder te gaan met het beoefenen van Improvise for Real. De methode beschikt over een uitgebreide collectie lesmateriaal waarmee je stap voor stap verder kunt gaan.

De eerstvolgende cursus begint op vrijdag 13 september 2019. Onderaan vind je een aantal voorbeeldvideo's uit de cursus. Wanneer wilt weten of deze cursus iets voor jou is, stuur mij dan vooral een bericht. Ik kijk er naar uit. 

Zo verhelderend hoe muziek word uitgelegd. Ik kan iedereen deze cursus aanbevelen. Ook als je op latere leeftijd een instrument leert spelen, zoals ik. (Ton Duyser, saxofoon - NL)

Informatie en inschrijven:

aanvang: vrijdag 13 september 2019

kosten: € 260,-  (Plus de kosten van het IFR-starterpakket. Deze kost 59 dollar en koop je hier.).

benodigd: het starterspakket van Improvise for Real (het boek en jamtracks level 1 & 2. Deze starterskit koop je hier). Je hebt ook tijd nodig om te oefenen. Liefst oefen je dagelijks, maar minimaal 3 x per week.

inschrijven: stuur een e-mail en vermeld je naam, je instrument en (indien van toepassing) of je al ervaring hebt met Improvise for Real of met een andere manier van improviseren. Na inschrijving ontvang je binnen enkele dagen de rest van de benodigde informatie. Inschrijving sluit op 13 september 2019. 

Deze voorbeeldlessen geven je een indruk van de inhoud van het programma: