Menu

De improvisatietraining van Echt Improviseren is gebaseerd op Improvise for Real en is bedoeld voor blazers en andere melodische instrumenten. In een gestructureerd programma leer je de tools en technieken die je nodig hebt om muziek zélf te begrijpen en te kunnen vertalen naar jouw instrument. Je begint altijd vooraan in de training, ook als je al ervaring hebt met improviseren. Voor ervaren musici zijn er 'Mastery Level' oefeningen. Bij Jelske leer je op een auditieve manier improviseren met jouw verbeelding als uitgangspunt. Wanneer je verlangt naar het ontdekken van je persoonlijke stijl en jezelf graag wil leren uitdrukken op je instrument, dan is dit programma geschikt voor jou. 

Je kunt de training momenteel volgen via:

Regelmatig worden er introductieworkshops en improvisatieateliers georganiseerd. Echt Improviseren geeft ook workshops op maat aan orkesten en andere groepen.

 De enige improvisatiecursus waar je écht vanaf het begin leert improviseren, je oren leert gebruiken en je innerlijke verbeelding leert ontwikkelen. Jelske geeft persoonlijke feedback en is één van de beste docenten die ik tot nu toe ben tegengekomen (Eef van der Burg, saxofoon - NL)

'Bliksemstart met Improvise for Real' is een online groepscursus van 12 weken met videolessen, huiswerkopdrachten, live video conferenties en persoonlijke feedback en coaching. De cursus is zó ontwikkeld dat jij na de cursus zelfstandig verder kunt met het beoefenen van de Improvise for Real methode, waarin je leert hoe je je eigen melodieën bedenkt en spontane improvisaties kunt maken. De eerstvolgende cursus begint op vrijdag 29 mei 2020.

Ik ben een fluitspeler en speel voornamelijk op mijn gevoel. Hoewel bladmuziek ook geen probleem is, heeft dit niet mijn voorkeur. Ik speel veel op jamsessies met diverse muzikanten, van pop tot wereldmuziek en alles daar tussenin. Bij Jelske vond ik een bevestiging in mijn benadering van muziek. Peter

Voortgang is een onregelmatige beweging: 2 stappen vooruit, 1 stap achteruit. Dinsdag lukt alles, woensdag glij je misschien terug. Dat is normaal. Ik zorg ervoor dat het oefenen inspirerend blijft voor jou en dat je vooruit blijft gaan en bied jou daarom in de privélessen:

De training van Echt Improviseren is online beschikbaar. Met dit cursusmateriaal kun je je zelfstandig in je eigen tempo en in je eigen huis verder ontwikkelen. Je kunt deze trainingen naar wens aanvullen met privéles of Skypeles. Met vragen kun je terecht in een besloten facebook groep. Momenteel zijn online beschikbaar (klik op de link voor meer informatie):

In de Jaartraining Echt Improviseren (jaar 1) leer je met behulp van de methode van Improvise for Real op creatieve, intuïtieve en auditieve wijze improviseren. Het programma is bedoeld voor musici die graag willen leren improviseren met hun verbeelding als uitgangspunt. Wanneer je verlangt naar het ontdekken van je persoonlijke stijl en jezelf graag wil leren uitdrukken op je instrument, is dit programma geschikt voor jou. Je begint altijd vooraan in de training, ook als je al ervaring hebt met improviseren. Voor ervaren musici zijn er 'Mastery Level' oefeningen. Lees verder voor meer informatie over het programma. Bekijk ook de ervaringen van anderen in diverse filmpjes op de website.

In dit tweedejaars programma van Echt Improviseren leer je stap voor stap een aantal harmonische klanken kennen (waaronder zgn. tussendominanten), waardoor zich steeds meer repertoire ontsluit dat jij kunt gaan spelen. Let's play! Daarnaast verdiep je je in verschillende stijlen die je daarbij tegenkomt. Zo ontdek je de majeur & mineur blues, diverse jazzstandards, latin jazz, funk, fusion en souljazz.  Hierbij werken we weer volgens de Improvise for Real methode: met de tonal map, met een tonale benadering van harmonie, met een systeem dat toepasbaar is in alle toonsoorten en met jouw verbeelding als uitgangspunt. 

Deze Workout Sessies zijn bedoeld om je begrip van harmonie en melodie te verdiepen, repertoire kennis te vergroten, je vocabulaire te verrijken en je technische mogelijkheden uit te breiden. Je oefent per maand één repertoire-stuk dat aansluit bij datgene wat je geleerd hebt in het 1e en 2e jaar van de jaartraining. Ik lever niet alleen het repertoire aan, maar ook oefeningen, benodigde audiotracks, IFR-transcripties (van vorm, harmonie en melodie) en Tonal Maps. Nieuw onderdeel van deze lessen is dat je voor het eerst de taal van solisten bestudeert om je eigen vocabulaire te verrijken. Dit kan met licks of patterns zijn, maar ook met andere muzikale parameters zoals ritme, toon of articulatie. Hier krijg je toegepaste oefeningen voor.

Op aanvraag kan ik een improvisatie workshop komen geven bij jouw groep of orkest. Een workshop - of meerdere workshopdagen - waardoor jouw orkestleden fluitend en vol inspiratie naar huis gaan, de volgende repetitie al improviserend kunnen inspelen en leuke manieren ontdekken om met elkaar een mini improvisatie te maken. Dat kun je namelijk allemaal leren tijdens een introductie workshop Leren Improviseren. Ik kom naar jouw orkest toe op een door jullie gekozen tijdstip. [Lees meer...]