Menu

De improvisatietraining van Echt Improviseren is gebaseerd op Improvise for Real en is bedoeld voor blazers en andere melodische instrumenten. In een gestructureerd programma leer je de tools en technieken die je nodig hebt om muziek zélf te begrijpen en te kunnen vertalen naar jouw instrument. Je begint altijd vooraan in de training, ook als je al ervaring hebt met improviseren. Voor ervaren musici zijn er 'Mastery Level' oefeningen. Bij Jelske leer je op een auditieve manier improviseren met jouw verbeelding als uitgangspunt. Wanneer je verlangt naar het ontdekken van je persoonlijke stijl en jezelf graag wil leren uitdrukken op je instrument, dan is dit programma geschikt voor jou. 

Je kunt de training momenteel volgen via:

Regelmatig worden er introductieworkshops en improvisatieateliers georganiseerd. Echt Improviseren geeft ook workshops op maat aan orkesten en andere groepen.

 Ik heb nog steeds die drukke eigen praktijk en die 3 jonge kinderen, maar ik heb nu voldoende tijd om me de methode eigen te maken, omdat het heerlijk vanuit huis kan. Laten we elkaar inspireren! (Willeke)

'Bliksemstart met Improvise for Real' is een online groepscursus van 12 weken met videolessen, huiswerkopdrachten, live video conferenties en persoonlijke feedback en coaching. De cursus is zó ontwikkeld dat jij na de cursus zelfstandig verder kunt met het beoefenen van de Improvise for Real methode, waarin je leert hoe je je eigen melodieën bedenkt en spontane improvisaties kunt maken. De eerstvolgende cursus begint op vrijdag 31 mei 2019, en duurt deze keer niet 12, maar 15 weken. Zodat je tussendoor gerust op vakantie kunt gaan.

"Verbeeldingskracht is belangrijker dan kennis(Albert Einstein)

Wil jij weten welke ladders bij welke akkoorden passen? Of vertrouw jij op dat stille, kleine stemmetje dat zegt "misschien werkt dit en ga ik dat proberen"? De beste manier om te leren over muziek is door de muziek zelf te creëren. De wereld van de verbeelding is grenzeloos, en jij kunt zelf ervaren hoe je jouw gevoel aan muziek kunt koppelen. Wil jij dit ervaren? Volg dan deze introductie workshop Speel je vrij! Voorafgaand aan de workshop doe je mee met de gratis online training.

"Is je eigen stem vinden niet waar elk kunstenaarsschap om draait?" (Maria Schneider)

Je hoeft niet ver te reizen om uniek te zijn. Het volstaat om je ogen te sluiten en je eigen geest binnen te treden om een hele nieuwe wereld te scheppen. Het Improvisatie Atelier is bedoeld voor cursisten en ex-cursisten van Echt Improviseren. Nam jij eerder deel aan de jaartraining, een online training of heb je jezelf op een andere wijze de Improvise for Real methode eigen gemaakt? Wil je feedback op de IFR-oefeningen, wil je andere manieren van (samen) improviseren leren kennen, andere improviserende blazers ontmoeten of wil je gewoon extra inspiratie opdoen om zelf verder te kunnen komen? Kom uit je oefenhok (en uit je comfortzone!) en doe mee met het Improvisatie Atelier van Echt Improviseren. 

In de Jaartraining Echt Improviseren (jaar 1) leer je met behulp van de methode van Improvise for Real op creatieve, intuïtieve en auditieve wijze improviseren. Het programma is bedoeld voor musici die graag willen leren improviseren met hun verbeelding als uitgangspunt. Wanneer je verlangt naar het ontdekken van je persoonlijke stijl en jezelf graag wil leren uitdrukken op je instrument, is dit programma geschikt voor jou. Je begint altijd vooraan in de training, ook als je al ervaring hebt met improviseren. Voor ervaren musici zijn er 'Mastery Level' oefeningen. Lees verder voor meer informatie over het programma. Bekijk ook de ervaringen van anderen in diverse filmpjes op de website.

Ik ben een fluitspeler en speel voornamelijk op mijn gevoel. Hoewel bladmuziek ook geen probleem is, heeft dit niet mijn voorkeur. Ik speel veel op jamsessies met diverse muzikanten, van pop tot wereldmuziek en alles daar tussenin. Bij Jelske vond ik een bevestiging in mijn benadering van muziek. Peter

Voortgang is een onregelmatige beweging: 2 stappen vooruit, 1 stap achteruit. Dinsdag lukt alles, woensdag glij je misschien terug. Dat is normaal. Ik zorg ervoor dat het oefenen inspirerend blijft voor jou en dat je vooruit blijft gaan en bied jou daarom in de privélessen:

De training van Echt Improviseren is online beschikbaar. Met dit cursusmateriaal kun je je zelfstandig in je eigen tempo en in je eigen huis verder ontwikkelen. Je kunt deze trainingen naar wens aanvullen met privéles of Skypeles. Met vragen kun je terecht in een besloten facebook groep. Momenteel zijn online beschikbaar (klik op de link voor meer informatie):

Het boek Improvise for Real is geschreven door David Reed en beschrijft (in het Engels!) zeer uitgebreid zijn volledige methode Improvise for Real. Hierop zijn de trainingen van Echt Improviseren gebaseerd. Het is leuk, inspirerend, onderbouwd en informatief. Misschien wil jij het boek eerst lezen om te bepalen of deze methode jou aanspreekt. Of wil je meer verdieping bij het volgen van je online training. Je kunt ook proberen eerst zelf met de methode aan de slag te gaan. Je kunt het boek op de volgende manieren aanschaffen:

Op aanvraag kan ik een improvisatie workshop komen geven bij jouw groep of orkest. Een workshop - of meerdere workshopdagen - waardoor jouw orkestleden fluitend en vol inspiratie naar huis gaan, de volgende repetitie al improviserend kunnen inspelen en leuke manieren ontdekken om met elkaar een mini improvisatie te maken. Dat kun je namelijk allemaal leren tijdens een introductie workshop Leren Improviseren. Ik kom naar jouw orkest toe op een door jullie gekozen tijdstip. [Lees meer...]